Praviće pješčanu plažu u Dobroti

Bez autora
Mar 15 2018

Kompanija Serzman dobila je i posljednju dozvolu, kako bi njihov luksuzni kompleks na prostoru bivšeg auto-kampa u Dobroti, napravio pješčanu plažu površine 1000 kvadrata. Prema projektnoj dokumentaciji, na dvije armirano-betonske ponte napraviće i plažni bar i VIP šank sa terasom. Sve to biće urađeno na mjestu gdje pješčane plaže nikad nije bilo, protivno Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji zabranjuje mijenjanje postojeće linije i nasipanje morske obale, osim u slučaju njene rehabilitacije i revitalizacije. O sanaciji se ne radi, a o rehabilitaciji još manje, jer rehabilitacija predstavlja vraćanje u život nečega što je bilo, naglašava arhitekta Aleksandar Dender.

Praviće pješčanu plažu u DobrotiKompanija Serzman dobila je i posljednju dozvolu, kako bi njihov luksuzni kompleks na prostoru bivšeg auto-kampa u Dobroti, napravio pješčanu plažu površine 1000 kvadrata. Prema projektnoj dokumentaciji, na dvije armirano-betonske ponte napraviće i plažni bar i VIP šank sa terasom.

Sve to biće urađeno na mjestu gdje pješčane plaže nikad nije bilo, protivno Zakonu o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora koji zabranjuje mijenjanje postojeće linije i nasipanje morske obale, osim u slučaju njene rehabilitacije i revitalizacije.

„O sanaciji se ne radi, a o rehabilitaciji još manje, jer rehabilitacija predstavlja vraćanje u život nečega što je bilo. A svi Kotorani znamo da je tamo bila drvena platforma na betonskim stubovima i to površine 40 kvadrata, ne više. Sada se nasipa 120 metara, prave se dvije ponte koje idu duboko u more... Svakako se ne radi o rehabilitaciji“, naglašava arhitekta Aleksandar Dender.

Za sve to firma Serzman incorporated dobila je zeleno svjetlo od Vlade tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Gradnja vila počela je kada je na vlasti u Kotoru bio DPS, a posljednji potpis za nasipanje obale dao je sadašnji predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić.

"Kada se nađete u poziciji u kojoj svi organi koji su nadležni kažu da je sve u skladu sa planovima i preporukama koje su ranije donesene, vi ne možete ništa drugo da uradite nego da postupite  na način na koji vas zakon tjera", kaže Jokić.

I dok stručnjaci Instituta za biologiju mora upozoravaju na, po biljni i životinjski svijet zaliva, nesagledive posljedice, Unesko podsjeća na obavezu da čuvamo prirodni i kulturno-istorijski sklad, dotle u JP Morsko dobro i Upravi za zaštitu kulturnih dobara gdje su i izdali konzervatorske uslove, navode da je u ovom slučaju ispoštovana sva zakonska procedura, te da radovi neće uticati na „univerzalnu vrijednost područja“ i ne mogu dovesti u pitanje status zaštićenog područja.

Kompanija Serzman incorporated povezuje se sa Edinom Kolarevićem, sestrićem bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik