Za mikro, mala i srednja preduzeća 20 miliona evra povoljnih kredita

Bez autora
Mar 18 2018

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović najavila je da će od sredine ove godine mala i srednja preduzeća u Srbiji moći da u odabranim poslovnim bankama dobiju znatno povoljnije investicione kredite zahvaljujući projektu “EU za Srbiju –finansiranje za MSP”.U saopštenju Ministarstva privrede navodi se da je na današnjem sastanku, organizovanom za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, predstavljen nedavno raspisani javni poziv bankama da dostave ponude za učešće u ovom projektu. Na inicijativu Ministarstva privrede, ovaj projekat finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova sa 20 miliona evra, namenjenih za kreditne garancije.

Iz IPA fondova povoljniji krediti srpskim preduzećimaPomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović najavila je da će od sredine ove godine mala i srednja preduzeća u Srbiji moći da u odabranim poslovnim bankama dobiju znatno povoljnije investicione kredite zahvaljujući projektu “EU za Srbiju –finansiranje za MSP”.

U saopštenju Ministarstva privrede navodi se da je na današnjem sastanku, organizovanom za predstavnike banaka koje posluju u Srbiji, predstavljen nedavno raspisani javni poziv bankama da dostave ponude za učešće u ovom projektu.

Na inicijativu Ministarstva privrede, ovaj projekat finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova sa 20 miliona evra, namenjenih za kreditne garancije.

Nakon izbora banaka, projekat će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) da konkurišu za kredite.

Obradović Jovanović je navela da je vrednost projekta 20 miliona evra, a cilj je da se kroz efekte ovih garancija obezbedi povoljna kreditna podršku za nove investicije MSP u iznosu koji premašuje 100 miliona evra.

Prioritet Ministarstva privrede, kako je istakla, jeste da malim i srednjim preduzećima obezbedi povoljnije finansiranje za razvoj njihovog poslovanja i tako podstakne njihov rast.

Ona je ujedno izrazila zahvalnost Evropskoj uniji na tome što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i finansirala ovaj projekat.

Šef Operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je otežan pristup izvorima finansiranja jedan od najvećih problema u poslovanju srpskih preduzeća.

Zato smo posebno ponosni na to što prvi put u Srbiji finansiramo kreditne garancije, dodao je Hudolin.

Očekujemo da će one obezbediti neophodnu pomoć privredi, ali i istovremeno učiniti izvore finansiranja povoljnijim i dostupnijim – naročito inovativnim, mikro i novoosnovanim preduzećima, što će srpsku privredu ojačati i učiniti je konkurentnijom, istakao je on.

Projekat “EU za Srbiju – Finansiranje za MSP” operativno sprovodi Evropski investicioni fond (EIF) kao deo regionalnog Programa za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF) za Zapadni Balkan.

EIF je, u okviru grupacije Evropske investicione banke, specijalizovan za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Evropi kroz olakšavanje pristupa finansiranju, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik