Poziv bugarskim firmama da učestvuju u projektima u Srbiji

Bez autora
Mar 19 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas bugarske kompanije da uzmu učešće u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa domaćim firmama modernizuju prugu Niš–Dimitrovgrad i grade autoput Niš–Priština. Ona je na poslovnom forumu "Srbija–Bugarska" u Nišu, poručila da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju i dostignu spoljnotrgovinsku razmenu od 3,5 milijarde evra, odnosno da je uvećaju za tri i po puta sa sadašnjih milijardu evra. Vlade Srbije i Bugarske učiniće sve da se taj cilj ostvari u narednom periodu, budući da ima puno neiskorišćenog potencijala u raznim oblastima, istakla je ona i dodala da bi dve zemlje po uspešnosti saradnje preduzeća mogle da budu primer drugim državama u regionu.

Poziv bugarskim firmama da učestvuju u projektima u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas bugarske kompanije da uzmu učešće u infrastrukturnim projektima u Srbiji i da zajedno sa domaćim firmama modernizuju prugu Niš–Dimitrovgrad i grade autoput Niš–Priština.

Mihajlović je, na poslovnom forumu "Srbija–Bugarska" u Nišu, poručila da bi dve zemlje mogle da unaprede saradnju i dostignu spoljnotrgovinsku razmenu od 3,5 milijarde evra, odnosno da je uvećaju za tri i po puta sa sadašnjih milijardu evra.

Vlade Srbije i Bugarske učiniće sve da se taj cilj ostvari u narednom periodu, budući da ima puno neiskorišćenog potencijala u raznim oblastima, istakla je ona i dodala da bi dve zemlje po uspešnosti saradnje preduzeća mogle da budu primer drugim državama u regionu. Prema njenim rečima, veliki broj putarskih kompanija iz Bugarske već radi u našoj zemlji i one su dobrodošle da se udruže sa preduzećima iz Srbije.

Mihajlović je podsetila na to da autoput Niš–Merdare–Priština treba da počne da se gradi krajem ove ili početkom naredne godine, i ponovila poziv bugarskim firmama da učestvuju u tom projektu. Ona je naglasila da su za dve zemlje važni infrastrukturni projekti, završetak istočnog kraka Koridora 10, gasna interkonekcija Niš–Dimitrovgrad i modernizacija pruge Niš–Dimitrovgrad.

Bugarska predsedava EU i zato je ta zemlja vrlo važna za Srbiju i naše evropske integracije, zaključila je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade Bugarske Tomislav Dončev rekao je da ta zemlja, kao predsedavajuća EU, želi da snažnije postavi na evropsku agendu pitanje proširenja Unije, konkretno Zapadnog Balkana.

Bugarska je deo regiona, zemlje Zapadnog Balkana su naš susedi, ali i prijatelji, podvukao je on i dodao da je u politici izuzetno važno ne samo ono što potpišu dve vlade, već i da se bolje upoznaju gradonačelnici i obični ljudi.

Tamo gde postoji trgovina, ne postoje konflikti i naš cilj je da imamo više mogućnosti da sarađujemo i da postanemo bogatiji. Balkanske države imaju komplikovanu i dugu istoriju, a voleo bih da možemo da budemo bogatiji sa nekim drugim stvarima, rekao je Dončev. On je preneo da je u razgovoru sa Mihajlović akcenat stavljen na auto-puteve, na bolju saradnju u železničkom saobraćaju i gasne interkonekcije.

Dončev je pozvao privrednike obe zemlje da iskoriste priliku da se bolje upoznaju, ocenivši da postoji prostor da se spoljnotrgovinska razmena, koja sada iznosi približno milijardu evra, dodatno poveća na 3,5 milijarde.

Na poslovnom forumu učestvuje više od 90 preduzeća iz Srbije i približno 40 iz Bugarske.

Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika organizuje Privredna komora Srbije, u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Bugarske, u okviru zvanične posete Srbiji državno-privredne delegacije Bugarske, koju predvodi Dončev.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je današnji poslovni forum u Nišu najveći do sada, jer je okupio približno 130 kompanija, odnosno 200 privrednika, koji treba da sklapaju poslove i zajedno osvajaju nova tržišta.

Čadež je dodao da najveće šanse za povećanje izvoza imaju proizvođači iz oblasti prehrambene industrije, proizvođači građevinskog materijala i IT, što pokazuje i broj prijavljenih kompanija iz ovih sektora.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa Dončevim, najavila da će izgradnja istočnog i južnog kraka Koridora 10 biti završena do kraja ove godine. Ona je dodala da se već pripremaju javni poziv za auto-put Niš-Merdare-Priština i studija izvodljivosti za takozvani istočni koridor, koji je važan i za odnose sa Bugarskom.

Do kraja septembra, kako je navela, biće završene sve studije za put Šabac–Loznica, koji je značajan zbog svih privrednika koji žele da ulažu u taj kraj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik