Dodatnih 30 miliona dinara za inovacione vaučere malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Mar 20 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas da je Vlada zbog velikog interesovanja obezbedila dodatnih 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vaučera za podršku malim i srednjim preduzećima.Popović je prilikom posete preduzeću „CarnoMed“ u Novom Sadu, zajedno sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, objasnio da je reč o nastavku finansijske podrške saradnji nauke i privrede preko Fonda za inovacionu delatnost, koji će preduzećima omogućiti da podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i da postanu konkurentnija na tržištu.

Dodatnih 30 miliona dinara za inovacione vaučere malim i srednjim preduzećima.Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas da je Vlada zbog velikog interesovanja obezbedila dodatnih 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vaučera za podršku malim i srednjim preduzećima.

Popović je prilikom posete preduzeću „CarnoMed“ u Novom Sadu, zajedno sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, objasnio da je reč o nastavku finansijske podrške saradnji nauke i privrede preko Fonda za inovacionu delatnost, koji će preduzećima omogućiti da podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i da postanu konkurentnija na tržištu.

On je istakao da država na ovaj način podstiče saradnju firmi i naučnih instituta i fakulteta.

Ako imate firmu i želite da razvijete neki novi proizvod, a za to su vam potrebni znanje i ideje naučnika i istraživača, država plaća njihove usluge za vas. Na taj način razvijate proizvod koji bolje prolazi na tržištu i može da se izveze u inostranstvo, što donosi nova radna mesta u tim firmama i veće plate, objasnio je Popović.

Ministar je podsetio na to da je kompanija „CarnoMed“ u prošlom javnom pozivu dobila dva inovaciona vaučera u ukupnoj vrednosti od 960.000 dinara, kojima je podržana saradnja ove kompanije sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, prihodi pomenute kompanije u 2017. godini su udvostručeni u odnosu na 2016. godinu, a više od 70 odsto prihoda dolazi od izvoza.

Popović je precizirao da se preko onlajn prodavnice proizvodi kompanije „CarnoMed“ prodaju u celom svetu, što je primer kako srpska pamet može da bude konkurentna na svetskom tržištu.

Za inovacione vaučere konkuriše se elektronski preko sajta Fonda za inovacionu delatnost, ukazao je on i dodao da je cilj da se u budućnosti sve usluge države pružaju elektronski, bez nepotrebnih papira i birokratije.

Kompanija "CarnoMed" je srpska kompanija koja se bavi proizvodnjom medicinskih dodataka ishrani od prirodnih supstanci, bez upotrebe GMO sastojaka, po recepturi vrhunskih naučnika.

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera otvara se danas i trajaće do 21. maja, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena.

Vlada je do sada dodelila 47 inovacionih vaučera za 39 srpskih preduzeća, u ukupnom iznosu od 29,5 miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik