Srbija se sprema za energiju iz biomase

Bez autora
Mar 20 2018

Od svih obnovljivih izvora energije, najveći potecijal naša zemlja ima u biomasi, čak 61 odsto. Bioenergija je perspektivan posao, pa je Nemačko-srpska privredna komora sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, organizovla susret od 150 nemačkih i domaćih preduzeća kako bi razmotrili i pospešili te projekte u Srbiji. Srbija se obavezala da će do 2020. obezbediti 100 megavata energije iz biomase i 30 megavata iz biogasnih postrojenja. Do sada smo izgradili bioenergetske kapacitete koji daju ukupno 23 megavata. Ako napravimo paralelu sa Nemačkom gde imamo devet hiljada biogasnih postrojenja vidimo da je pred Srbijom još dugačak put po pitanju bioenergije. Nemačke kopanije su došle ovde za određeni oblik saradnje, ističe Stevan Đurić iz Nemačko-srpske privredne komore.

Srbija se sprema za energiju iz biomaseOd svih obnovljivih izvora energije, najveći potecijal naša zemlja ima u biomasi, čak 61 odsto.

Bioenergija je perspektivan posao, pa je Nemačko-srpska privredna komora sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, organizovla susret od 150 nemačkih i domaćih preduzeća kako bi razmotrili i pospešili te projekte u Srbiji.

Srbija se obavezala da će do 2020. obezbediti 100 megavata energije iz biomase i 30 megavata iz biogasnih postrojenja. Do sada smo izgradili bioenergetske kapacitete koji daju ukupno 23 megavata.

"Ako napravimo paralelu sa Nemačkom gde imamo devet hiljada biogasnih postrojenja vidimo da je pred Srbijom još dugačak put po pitanju bioenergije. Nemačke kopanije su došle ovde za određeni oblik saradnje", ističe Stevan Đurić iz Nemačko-srpske privredne komore.

"Ulaganja u bioenergiju povećavju energetsku efikasnost i smanju zagađenje vazduha a tako štedimo novac. Zato Nemačka i podržava projekte Vlade Srbije u toj oblasti", kaže Rajner Šelahas iz "GIZ Srbija".

Veliki potecijal biomase je u drvnoj industriji, zatim od šumskih ostataka, a posebno u poljoprivrednom otpadu koji može da zameni ugalj i naftu. Prukupljanje biomse, ali i gradnja bioenergana idealan je posao i za seoske zadruge.

"Ako pričamo o ostaku i opstanku ljudi na selu, onda je ovo jedan od dobrih načina da se to desi", smatra Dragan Žukić, član Udruženja "Biogas Srbije"

Investiranje u bioenergiju se iplati za oko sedam godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik