Za kreativnu ekonomiju 30 miliona dinara

Bez autora
Mar 28 2018

Drugu godinu zaredom Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvaja sredstva za kreativnu ekonomiju. Prošle godine je Vojvodina odvojila 20 miliona dinara, a ove ukupno 30 miliona.Sekretarijat je kroz dva nova konkursa u oblasti kreativne ekonomije izdvojio po 15 miliona dinara za refundiranje troškova kapitalnih ulaganja u kreativnoj proizvodnji, kao i troškova tekućih ulaganja namenjenih novom proizvodnom ciklusu.

Za kreativnu ekonomiju 30 miliona dinaraDrugu godinu zaredom Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvaja sredstva za kreativnu ekonomiju. Prošle godine je Vojvodina odvojila 20 miliona dinara, a ove ukupno 30 miliona.

Sekretarijat je kroz dva nova konkursa u oblasti kreativne ekonomije izdvojio po 15 miliona dinara za refundiranje troškova kapitalnih ulaganja u kreativnoj proizvodnji, kao i troškova tekućih ulaganja namenjenih novom proizvodnom ciklusu.

Kako je saopšteno, cilj Sekretarijata je da pokrivanjem gotovo celokupnog izdatka kreativnog preduzetnika u domenu kapitalnog ulaganja podigne nivo njegove tehnološke osposobljenosti, obim proizvodnje i konkurentnost, te da putem tekuće subvencije omogući novi proizvodni zamajac kroz novu likvidnost, sveža i gotovo besplatna obrtna sredstva.

Sekretarijat je posebno modelirao metod koji omogućava da se kreativni preduzetnici ne opterete sredstvima obezbeđenja u vidu skupih bankarskih garancija, zaloga, hipoteka ili menic.

U Sekretarijatu smatraju da država mora preuzeti deo rizika za neuspelost preduzetničkog poduhvata, zbog čega je zauzela stav da je „neophodno minimizirati ili potpuno eliminisati sredstva obezbeđenja“.

„U Evropskoj uniji i SAD, neuspelost u domenu kreativne ekonomije i start up preduzetništva dostiže do 80 procenata“, navodi se u saopštenju i dodaje da se prvim konkursom refundira do 90 odsto ukupnih troškova nabavke mašina, opreme ili softvera, odnosno u iznosu od najmanje 30.000 dinara do najviše 600.000 dinara.

Drugim konkursom se refundira do 80 odsto kupovne vrednosti nabavke repromaterijala i sirovina do maksimalnog iznosa od pola miliona dinara. Na ovaj način, sam preduzetnik je rasterećen inicijalnog ulaganja i izdvaja tek 10 do 20 odsto od ukupnog iznosa. Oba konkursa su objavljena na veb sajtu Sekretarijata i otvorena su do 24. aprila 2018. godine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, uputio je i reči podrške predsednici Vlade Ani Brnabić, povodom nedavno održane osnivačke sednice prvog Saveta za kreativne industrije u Srbiji koja je održana u Mokrinu.

On je dodao da će Savet zasigurno biti jedan od pokretača daljih tokova u okviru kreativne ekonomije, te da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam apsolutno spreman da svoja iskustva i resurse u ovom domenu podeli sa Savetom u cilju doprinosa privredi Srbije i AP Vojvodina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik