Revizija izvršena u 10 tvrtki, utvrđene nepravilnosti u tri poduzeća

Bez autora
Apr 23 2018

Iako je Vlada Federacije BiH na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gosposarskih društava i četiri banke, ova Agencija je revidirala privatizaciju u 10 5 tvrtki, ali i u sve četiri banke. Revizija privatizacije je izvršena u slijedećim gospodarskim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo; Automehanika d.d. Sarajevo; Granit d.d. Jablanica; TP Poljopromet d.d. Zenica; Borac export-import d.d Travnik; Finvest Drvar d.d. Drvar; D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf; Bazna Hemija d.d. Vitkovići Goražde; Željezara Ilijaš d.d.; HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, te bankama: Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo; Investiciono–komercijalna banka d.d. Zenica; Hrvatska–poštanska banka d.d. Mostar; Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

Revizija izvršena u 10 tvrtki, utvrđene nepravilnosti u tri poduzećaIako je Vlada Federacije BiH na početku prošle godine donijela odluku po kojoj Agencija za reviziju privatizacije FBiH mora revidirati postupak privatizacije za 14 gosposarskih društava i četiri banke, ova Agencija je revidirala privatizaciju u 10 5tvrtki, ali i u sve četiri banke.

Revizija privatizacije je izvršena u slijedećim gospodarskim društvima: Šipad komerc d.d. Sarajevo; Automehanika d.d. Sarajevo; Granit d.d. Jablanica; TP Poljopromet d.d. Zenica; Borac export-import d.d Travnik; Finvest Drvar d.d. Drvar; D.I. JANJ TGS d.d. Donji Vakuf; Bazna Hemija d.d. Vitkovići Goražde; Željezara Ilijaš d.d.; HUTP Kladušnica d.d. Velika Kladuša, te bankama: Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo; Investiciono – komercijalna banka d.d. Zenica; Hrvatska – poštanska banka d.d. Mostar; Tuzlanska banka d.d. Tuzla.

"U postupku revizije utvrđeno je, a to smo naveli u Informaciji o izvršenim revizijama privatizacije i banaka za 2017. godinu koja je dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na znanje, da su u tri gospodarska društva uočene nepravilnosti", rekao je za Radiosarajevo.ba Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH.

Kako je rekao, u skladu s uočenim nepravilnostima, Agencija je uložila žalbe i taj proces još nije okončan jer Vlada FBiH kao drugostupanjski organ u ovom postupku treba donijeti svoje rješenje. Također, kako propisi nalažu, Agencija je bez odlaganja upoznala i nadležna Tužiteljstva i Pravobraniteljstva.

"Za četiri gospodarska društva revizori nisu bili u mogućnosti okončati rad na reviziji tj. nisu mogli sastaviti Izvješće o provedenoj reviziji privatizacije iz razloga što nisu uspjeli doći do dokumentacije koja je neophodna za sastavljenje istog. S tim u vezi, donesen je Zaključak o privremenoj obustavi dok se ne osigura potrebna dokumentacija te smo po ovom pitanju obavijestili sve relevantne institucije, a posebno nadležna Tužiteljstva", dodao je Duraković.

Direktor Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za Radiosarajevo.ba kaže da je rad na reviziji privatizacije multidisciplinaran posao i zahtijeva mnogo pažnje i poznavanje propisa što zakonskih što podzakonskih.

"Proces revizije privatizacije s aspekta europskih integracija je jako važan, što se pokazalo i kod Upitnika Europske komisije upućenog Bosni i Hercegovini. Transparentnost procesa provedene privatizacije, najbolje se može sagledati kroz revidirani proces, što u konačnici traži i zahtjeva i Europska komisija. Agencija za reviziju privatizacije je u potpunosti posvećena da izvrši sveobuhvatnu reviziju privatizacije na profesionalan i odgovoran način, na načelima dosljedne primjene Zakona, uputa i odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, transparentnosti u radu i otvorenosti za sve institucije i stručnu javnost“, kazao je Duraković.

Plan rada Agencije za 2018. godinu kojeg je usvojila Vlada FBiH početkom godine je koncipiran na bazi trenutnih kapaciteta i planom je predviđeno šest gospodarskih društava i pet banaka, a sve će ovisiti najprije od ljudskih kapaciteta i dinamike dostavljanja dokumentacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik