Konačna procjena: Agrokor vrijedi 2,5 milijardi eura, triput više duguje

Bez autora
Jun 10 2018

Zadnja evaluacija vrijednosti imovine Agrokora na temelju koje će se računati model namirenja i otpisi vjerovnika pokazuje da Agrokor vrijedi oko 2,5 milijarde eura. Tu imovinu čini 140 kompanija i Mercator grupa koja ima 15 tvrtki. Prijavljene tražbine iznose 7,6 milijardi eura pa koncern zapravo duguje tri puta više nego što vrijedi, što sugerira da će otpisi potraživanja biti visoki. Agrokorove tvrtke konzultanti su procijenili na ukupno 3,47 milijardi eura, ali kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom imaju i oko milijardu eura duga za koliko se umanjuje vrijednost imovine. Pojedinačno najvrednija kompanija je Mercator procijenjen na 878 milijuna eura, ali ima i 800 milijuna eura duga.

Konačna procjena: Agrokor vrijedi 2,5 milijardi eura, triput više dugujeZadnja evaluacija vrijednosti imovine Agrokora na temelju koje će se računati model namirenja i otpisi vjerovnika pokazuje da Agrokor vrijedi oko 2,5 milijarde eura. Tu imovinu čini 140 kompanija i Mercator grupa koja ima 15 tvrtki.

Prijavljene tražbine iznose 7,6 milijardi eura pa koncern zapravo duguje tri puta više nego što vrijedi, što sugerira da će otpisi potraživanja biti visoki. Agrokorove tvrtke konzultanti su procijenili na ukupno 3,47 milijardi eura, ali kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom imaju i oko milijardu eura duga za koliko se umanjuje vrijednost imovine. Pojedinačno najvrednija kompanija je Mercator procijenjen na 878 milijuna eura, ali ima i 800 milijuna eura duga.

Zarada 400 milijuna eura

Jamnica, Ledo i Belje vrijede zajedno 1,06 milijardi eura, a zanimljivo – točno je toliko i zaduženje po roll-up modelu koje sada treba prolongirati ili refinancirati. Trošak prolongata izazvao je diplomatski rat, pa čak i prijetnje povlačenjem Rusa iz nagodbe jer su američki fondovi tražili gotovo 15 posto zarade.

O cijeni odgađanja naplate i dalje se pregovara, a navodno je spuštena do 10 posto. U Agrokoru zahtjev za visoke prinose na prolongatu vežu uz činjenicu da su ostala potraživanja vlasnika obveznica osporena.

Vlasnici obveznica, dakle, pokušavaju kroz roll-up, odnosno naknadu na njemu, naplatiti unaprijed troškove parničenja u kojem sudu moraju dokazivati svoje tražbine kako bi ih imali pravo naplatiti kroz imovinu.

Vjerovnici koji nisu ni iz američkog ni ruskog rova uvjeravaju da unatoč oštrim stavovima iznesenima u javnosti obje strane pregovaraju.

Nitko još nije napustio pregovarački stol, kažu nam izvori upoznati s tijekom pregovora, što znači da nagodba nije ugrožena, već se u posljednjem trenutku hvataju najbolje pozicije. A tko će ih imati, ovisit će i o prezentiranoj evaluaciji jer će ona biti osnova za izračun vrijednosti udjela u novom koncernu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik