Može li brže do nekretnine?

Bez autora
Jul 04 2018

Tržište nekretnina u Srbiji je posle dužeg vremena u zamahu, nepokretnost koja se prodaje u proseku se u opticaju zadržava više od tri meseca, ali postoji osnova da se situacija promeni na bolje, rezultati su istraživanja. Anketom je bilo obuhvaćeno više od 1.500 kupaca i agencija za promet nekretnina. Produženo vreme potrage, kvalitet oglasa na portalima, nerealna očekivanja i neodlučnost kupaca, (ne)kompetentnost agenata, kao i složene administrativne procedure, samo su neki od izazova sa kojima se suočavaju učesnici u prometu nekretnina.

Može li brže do nekretnine?Tržište nekretnina u Srbiji je posle dužeg vremena u zamahu, nepokretnost koja se prodaje u proseku se u opticaju zadržava više od tri meseca, ali postoji osnova da se situacija promeni na bolje, rezultati su istraživanja koje je sproveo portal 4zida.rs.

Anketom je bilo obuhvaćeno više od 1.500 kupaca i agencija za promet nekretnina.Produženo vreme potrage, kvalitet oglasa na portalima, nerealna očekivanja i neodlučnost kupaca, (ne)kompetentnost agenata, kao i složene administrativne procedure, samo su neki od izazova sa kojima se suočavaju učesnici u prometu nekretnina, navodi se u saopštenju portala 4zida.rs.

Prema rezultatima ankete, skoro polovina ispitanika se odlučuje da se u potragu za nekretninom upusti samostalno, a kao glavni razlog tome navode izbegavanje agencijskih provizija.

Iako je prema brojnim parametrima tržište nekretnina u ekspanziji, većina ispitanika nekretninu kupuje prvi put (65 odsto) i često su nesvesni koliko zapravo ima skrivenih i dodatnih troškova.

S druge strane, skoro polovina kupaca koji koriste usluge agencija, kao glavne razloge za to navode sigurnost prilikom kupovine i uverenje da agencije imaju bolji uvid u stanje nekretnina.

Brže i pouzdano rešavanje pravnih pitanja i procedura je najvažniji razlog zadovoljstva korisnika uslugama agencija, a na pozitivno iskustvo u najvećoj meri utiče dobra ponuda nekretnina, stručnost i agilnost agenata. Isti ovi kriterijumi bili su presudni i za eventualno nezadovoljstvo ispitanih korisnika agencijama, pokazuju rezultati ankete.

Prostor za unapređenje rada agencija kupci u najvećoj meri vide u edukaciji agenata. Agenti, pak, kupcima najviše zameraju nerealna očekivanja u odnosu cene i kvaliteta željene nekretnine, kao nedovoljno jasno definisane potrebe i očekivanja.

I kupci (55 odsto) i posrednici (66 odsto) slažu se da se nekretnina traži dosta dugo, po nekoliko meseci. To vreme bi se značajno skratilo kada bi se unapredio kvalitet oglasa, a tu se pre svega misli na fotografije i opis nekretnine.

Kada bi ponuda koju posrednici oglašavaju bila ažurnija, opis nekretnina kompletniji, a fotografije preciznije, korisnici bi utrošili mnogo manje vremena za pronalaženje nekretnine, pokazalo je istraživanje portala 4zida.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik