Terna uspješno testirala podmorski kabl koji povezuje Crnu Goru i Italiju

Bez autora
Jul 11 2018

Italijanska kompanija Terna uspješno je izvela probu podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije u ukupnoj dužini. Naponski test podmorskog kabla izveden je uspješno, što znači da je on u cjelosti tehnički ispravan i spreman za nesmetano funkcionisanje i upotrebu, kazali su izvori bliski učesnicima projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije. Komercijalna upotreba kabla planirana je za narednu godinu, čime će Crna Gora postati energetsko čvoriste regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa EU. Do kraja godine očekuje se i završetak radova na konvertorskom postrojenju kompanije Terna Crna Gora u Lastvi Grbaljskoj, vrijednom oko 100 miliona eura, koje se nalazi u neposrednoj blizini trafostanice Lastva, koju u okviru istog projekta gradi Crnogorski elektroprenosni sistem.

Terna uspješno testirala podmorski kabl koji povezuje Crnu Goru i ItalijuItalijanska kompanija Terna uspješno je izvela probu podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije u ukupnoj dužini.

Naponski test podmorskog kabla izveden je uspješno, što znači da je on u cjelosti tehnički ispravan i spreman za nesmetano funkcionisanje i upotrebu, kazali su Pobjedi izvori bliski učesnicima projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije.

Komercijalna upotreba kabla planirana je za narednu godinu, čime će Crna Gora postati energetsko čvoriste regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa EU.

Do kraja godine očekuje se i završetak radova na konvertorskom postrojenju kompanije Terna Crna Gora u Lastvi Grbaljskoj, vrijednom oko 100 miliona eura, koje se nalazi u neposrednoj blizini trafostanice Lastva, koju u okviru istog projekta gradi Crnogorski elektroprenosni sistem.

To će stvoriti sve građevinske i tehničke preduslove za početak operacija sinhronizacije podmorske infrastrukture sa nacionalnom prenosnom mrežom.

Ta konvertorska stanica ima za cilj ne samo usmjeravanje energije, već je glavna funkcija tog postrojenja transformacija – konvertovanje jednosmjerne struje koja se prenosi podmorskim kablom u naizmjeničnu, koja potom ulazi u elektro-energetske sisteme Crne Gore i Italije.

Terna je 18. februara prošle godine završila polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik