Srbija u završnoj fazi pristupanja STO

Srbija je u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i članstvo će nam doneti mnoge koristi, rečeno je danas u Skupštini Srbije na otvaranju Parlamentarne konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu. Stalni komitet Parlamentarne skupštine Mediterana organizuje Parlamentarnu konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, u saradnji sa Svetskom trgovinskom organizacijom. Na konferenciji učestvuje više od 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Srbija u završnoj fazi pristupanja STOSrbija je u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji i članstvo će nam doneti mnoge koristi, rečeno je danas u Skupštini Srbije na otvaranju Parlamentarne konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu.

Stalni komitet Parlamentarne skupštine Mediterana organizuje danas i sutra Parlamentarnu konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, u saradnji sa Svetskom trgovinskom organizacijom.Na konferenciji učestvuje više od 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Pomoćnica ministra trgovine Srbije Olivera Jocić je rekla da iako međunarodni trgovinski sistem prolazi kroz ozbiljne izazove, kako ih nazivaj u - "trgovinski rat2 ili "carinski rat2, što je preterano, taj sistem se nikada neće raspasti.

"Nezamisliv je scenario o raspadu međunarodnog ekonomskog sistema", naglasila je Jocić.

Podsetila je da je STO globalna organizacija sa 164 zemlje i carinske teritorije, što je 84 odsto svih zemalja sveta.

Jocić je naglasila da STO pokriva 98 odsto svetske trgovine i navela da su koristi od članstva u toj organizaciji: preferencijalni pristup tržištu za članice, sistem zaštite od nelegalnih mera i zaštita u slučaju sporova, pravna sigurnost, povezivanje...

"Smatramo da je to signal sigurnosti i predvidivosti i koji je važan za privlačenje stranih investicija", kaže Jocić.

Ona je podsetila da Srbija ima sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim u regionu CEFTA sporazum, sporazume o slobodnoj trgovini sa pojedini zemljama, kao i da je u decembru otvoreno pregovaračko poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, čiji je važan deo i STO.

"Spremni smo da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem, članica smo MMF-a i Svetske banke, a sve te procese ćemo zaokružiti članstvom u STO", navela je Jocić.

Kako je rekla, članstvo u STO bi Srbiji donelo rast izvoza , priliv direktnih stranih investicija i ekonomski rast.

"U završnoj smo fazi i računamo na podršku parlamenta, ali i drugih partnera i EU", poručila je Jocić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik