Kako je propala „Azotara”

Bez autora
Jul 15 2018

Sudski proces za afere u pančevačkoj „Azotari”, u kojem je zbog zloupotreba prilikom prodaje regresiranog mineralnog đubriva optužena čak 51 osoba po tri spojene optužnice, jedan je od najobimnijih procesa ikada povedenih pred beogradskim Specijalnim sudom. Posle više od četiri godine, maratonski postupak u kojem brani čak 60 advokata u završnoj je fazi. „Azotara” je privatizovana u vreme vlasti Vojislava Koštunice, ali je prodaja poništena 2009. godine. Štetne odluke, prema optužnicama, nastale su posle privatizacije, kada je država preuzela ovu fabriku. Tužilaštvo za organizovani kriminal je još 2013. godine podiglo prvu optužnicu, najpre protiv 21 osobe povodom prodaje đubriva u HIP „Azotara Pančevo”, suprotno uredbama Vlade Republike Srbije od jula 2009. do avgusta 2011. godine.

Kako je propala „Azotara”Sudski proces za afere u pančevačkoj „Azotari”, u kojem je zbog zloupotreba prilikom prodaje regresiranog mineralnog đubriva optužena čak 51 osoba po tri spojene optužnice, jedan je od najobimnijih procesa ikada povedenih pred beogradskim Specijalnim sudom.

Posle više od četiri godine, maratonski postupak u kojem brani čak 60 advokata u završnoj je fazi.

„Azotara” je privatizovana u vreme vlasti Vojislava Koštunice, ali je prodaja poništena 2009. godine. Štetne odluke, prema optužnicama, nastale su posle privatizacije, kada je država preuzela ovu fabriku.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je još 2013. godine podiglo prvu optužnicu, najpre protiv 21 osobe povodom prodaje đubriva u HIP „Azotara Pančevo”, suprotno uredbama Vlade Republike Srbije od jula 2009. do avgusta 2011. godine. Šteta naneta „Azotari” procenjuje se na oko 25 miliona evra. Prvo na optužnici je ime Saše Dragina, bivšeg ministra poljoprivrede, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pored njega, optužnica je podignuta i protiv Radosava Vujačića, privremenog zastupnika kapitala i predsednika UO u HIP „Azotara”, Milana Veljovića, direktora PKB, Arsenija Katanića, direktora PD „Aleksa Šantić”, Dragija Lazarevića, direktora Instituta za krmno bilje, Emine Čobanski, direktora PD „Sunce” a. d., Verice Spasić, direktora PD „Invej” a. d., Ljubomira Kuljića, direktora PD „Mlinostep”, Dragana Tanaskovića, direktora PD „Tan trejd”, Dragana Mitića, direktora PD „Agro forum” i „Agromedija”, Igora Saboa, direktora PD „Agroseme invest”, Vere Isaković, direktora PD „Hem ko”, Gordana Markovića, direktora PD „Citadela”, Alekse Obradovića, direktora PD „Da kar evro”, Srboljuba Žujovića, direktora PD „Srbokop”, Dragana Petrovića, direktora PD „Mlinko amos”, Dragana Vulina, direktora PD „Vulin komerc”, Veljka Radojevića, zamenika direktora HIP „Azotara”, Zvonimira Nikezića, ovlašćenog zastupnika „Ces Mekona”, i stručnog konsultanta, rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP „Azotara” d. o. o., Mihajla Grujića, zamenika direktora u HIP „Azotara”, Borislava Stojkovića, direktora PD „Tera bo” i „Sektor 120”, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Prvi deo odnosi se na prodaju đubriva u „Azotari” Pančevo, PKB-u i „Aleksi Šantiću”, a potom ustupanja đubriva kupcima koji nisu imali pravo na korišćenje budžetskih sredstava namenjenih poljoprivrednim proizvođačima. Tim delom optužnice obuhvaćeni su Dragin, Vujačić, Grujić, Nikezić, Veljović, Katanić, Čobanski, Tanasković, Sabo i Isaković. Sumnja se da je prodaja đubriva na ovaj način sprovedena na inicijativu i po preporuci Dragina i Nikezića, što su prihvatili Veljović i Katanić, dok su Vujačić i Grujić našli zainteresovane kupce: PD „Sunce”, „Tan trejd”, „Agro forum”, „Agroseme invest” i „Hem ko”, koji po uredbi nisu mogli da budu korisnici regresa. Kupovinom đubriva od „Azotare”, po cenama umanjenim za visinu regresa od 10.000 dinara po toni preko PKB-a i PD „Aleksa Šantić”, preduzećima „Sunce”, Hem ko”, „Tan trejd”, „Agroforum” i „Agroseme invest” pribavljena je protivpravna imovinska korist u visini razlike u ukupnom iznosu od 258.460.700 dinara, navelo je tužilaštvo.

Drugi deo optužnice odnosi se na prodaju 40.000 tona regresiranog đubriva preko Instituta za krmno bilje. Institut je ovo đubrivo dobio kao formalni kupac, a potom ga je ustupao privrednim društvima koja nisu mogla da budu njegovi krajnji korisnici po donetim uredbama i nisu imala pravo na regres pri kupovini. Iz budžeta je HIP „Azotari” po osnovu prodaje đubriva preko Instituta za krmno bilje isplaćen regres od 289.324.750 dinara a pravim kupcima, preduzećima „Sunce”, „Invej”, „Tera bo”, „Mlinostep”, „Hem ko”, „Da kar evro”, „Citadela” i „Srbokop” u istom iznosu pribavljena protivpravna imovinska korist, zaključilo je tužilaštvo.

Treći deo optužnice odnosi se na prodaju đubriva preko zemljoradničkih zadruga koje su, shodno uredbama, mogle da budu korisnici ovih sredstava. Međutim, i one su se, kao i Institut za krmno bilje, PKB i „Aleksa Šantić”, samo formalno pojavile kao kupci u HIP „Azotara”, a đubrivo su stvarno preuzimala preduzeća koja nisu mogla da budu korisnici.

Četvrti deo optužnice odnosi se na prodaju 83.126 tona đubriva u vrednosti od 2.038.110.020 dinara, preduzećima „Agroforum”, „Sektor 120”, „Da kar evro” i „Vujadinić RMV”. Zbog stečaja i blokada tih preduzeća, „Azotara” ne može da naplati dospela potraživanja niti da realizuje menice. Ukupna visina neplaćenih obaveza tih preduzeća prema „Azotari” iznosi 1.912.294.063 dinara.

Optužnica je naknadno podignuta protiv predsednika Upravnog odbora Veterinarskog zavoda Dragana Đurića, vlasnika „Zekstre”, kao i još šest osoba. Jedna optužnica tereti još 24 osobe zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica i sumnje da su oštetili državni budžet i „Azotaru” za još 350 miliona dinara.

Naknadnu štetu „Azotara” je pretrpela i posle odluke da započne sa trgovinom pšenicom, što je prouzrokovalo gubitak od 710 miliona dinara u poslu sa žitom pozajmljenim od „Viktorija grupe”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik