"Fintel energija": Prvi put na berzi traže novac

Bez autora
Jul 26 2018

"Fintel energija" iz Beograda, prva je kompanija koja je odlučila da novac za svoje poslovanje ne zajmi od banaka, već da ga, bez plaćanja kamate, prikupi na tržištu kapitala, kroz takozvanu inicijalnu javnu ponudu akcija. Ovaj proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora, putem Beogradske berze, ponudio je zainteresovanim investitorima emisiju od 6,5 miliona akcija, po ceni od 500 dinara za komad, a u nameri da prikupi ukupno 27,5 miliona evra za poboljšanje poslovanja. Kupci mogu da budu i naši i strani državljani i firme. Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane, jer po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala, ističe direktor Beogradske berze, Siniša Krneta.

"Fintel energija": Prvi put na berzi traže novac"Fintel energija" iz Beograda, prva je kompanija koja je odlučila da novac za svoje poslovanje ne zajmi od banaka, već da ga, bez plaćanja kamate, prikupi na tržištu kapitala, kroz takozvanu inicijalnu javnu ponudu akcija.

Ovaj proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora, putem Beogradske berze, ponudio je zainteresovanim investitorima emisiju od 6,5 miliona akcija, po ceni od 500 dinara za komad, a u nameri da prikupi ukupno 27,5 miliona evra za poboljšanje poslovanja. Kupci mogu da budu i naši i strani državljani i firme.

- Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane, jer po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala - ističe direktor Beogradske berze, Siniša Krneta.

- Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u objavljenom prospektu, moći da donesu investicionu odluku. Nadamo se da će sada, kada je u Srbiji zvanično uspostavljen i testiran poslovni ekosistem koji će olakšati prikupljanje kapitala, i drugi privrednici i tržišni akteri prepoznati mogućnosti finansiranja poslovanja putem domaće Berze.

Upis i uplata akcija se, od 1. avgusta do 29. oktobra, obavlja u investicionom društvu "MV investment" ili određenim ekspoziturama Komercijalne banke u 18 gradova u Srbiji, koje su navedene u prospektu.

Nakon toga očekuje se uključenje ovih akcija u trgovanje na takozvanom prajm listingu Beogradske berze i prvo trgovanje akcijama tokom novembra meseca.

U kompaniji "Fintel energija" ističu da je ovo prva inicijalna javna ponuda na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina. Izvršni direktor kompanije Ticijano Đovaneti naglasio je da u kupovinu akcija ove kompanije imaju mogućnost da se uključe profesionalni investitori, porodice i privatni investitori:

- Mi nudimo akcije i mogućnost da se investira u našu kompaniju. Pojedinačna akcija će koštati 500 dinara i naš model je da uključimo što veći broj ljudi. Nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, da bismo dalje ulagali u Srbiju. Očekujemo da će vrednost prikupljenog kapitala iznositi 27 miliona evra koje ćemo investirati u naše projekte u Srbiji.

Ova kompanija je, po njegovim rečima, do sada u vetroparkove u Srbiji investirala 150 miliona evra.

Vetroparkovi u Kuli i Vršcu

"Fintel energija" posluje na Balkanu proteklih 15 godina. Kompanija je, kako navode, izgradila i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji, u Kuli i kod Vršca, i započela izgradnju trećeg, najvećeg vetroparka. "Fintel energija" je u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije "Fintel energija grup SpA".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik