Počinje realizacija projekta auto-puta Beograd–Sarajevo

Bez autora
Sep 23 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, čiji je deo i izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo. Mihajlović je, nakon potpisivanja dokumenta sa predsednikom te turske kompanije Emrulahom Turanlijem, istakla da će u najkraćem roku iz okvirnog sporazuma proizaći ugovori za tri važna infrastrukturna projekta. Prvi će, kako je objasnila, biti za rehabilitaciju puta Novi Pazar–Tutin, dužine 22,5 kilometara, koja će koštati najmanje 20 miliona evra i za šta očekujemo da radovi počnu najkasnije za šest meseci, kad se inovira projektna dokumentacija.

Počinje realizacija projekta auto-puta Beograd–SarajevoPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi” o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, čiji je deo i izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo.

Mihajlović je, nakon potpisivanja dokumenta sa predsednikom te turske kompanije Emrulahom Turanlijem, istakla da će u najkraćem roku iz okvirnog sporazuma proizaći ugovori za tri važna infrastrukturna projekta.

Prvi će, kako je objasnila, biti za rehabilitaciju puta Novi Pazar–Tutin, dužine 22,5 kilometara, koja će koštati najmanje 20 miliona evra i za šta očekujemo da radovi počnu najkasnije za šest meseci, kad se inovira projektna dokumentacija.

Ostala dva ugovora odnosiće se na oba kraka auto-puta Beograd–Sarajevo na teritoriji Srbije, Kuzmin–Sremska Rača, dužine od približno 17 kilometara, procenjene vrednosti 210 miliona evra, i Požega–Užice–Kotroman, dužine od 60 kilometara, procenjene vrednosti 830 miliona evra, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo je značajan projekat ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za region u celini, kao što je obnovljeni put Novi Pazar–Tutin važan da bi ljudi ostali tu da žive.

Naš strateški cilj jeste povezivanje sa regionom, što, uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj, znači i bolji život naših građana, objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da samo sa srpske strane procenjena vrednost gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo iznosi 1,05 milijardi evra, s tim što smo veoma blizu potpisivanju ugovora, a turska strana kreće sa izradom projektne dokumentacije.

Važno je da što pre završimo kompletnu dokumentaciju i eksproprijaciju i verujem da kad počnu radovi već smo pola posla završili. Plan za finansiranje radova predviđa da jedan deo novca bude iz budžeta, a drugi iz kredita, o čemu ćemo još razgovarati, napomenula je Mihajlović.

Za deonicu Kuzmin–Sremska Rača, kako je predočila, nema projektne dokumentacije, a za Požega–Kotroman postoji samo jedna osnovna studija.

Istovremeno, ona je ukazala na to da su ekonomski odnosi sa Turskom posebno intenzivirani u poslednje dve godine, da više od 400 firmi čiji su vlasnici iz Turske posluje u Srbiji, od kojih je 50 aktivno, a u njima je zaposleno više od 3.000 ljudi, najviše u nerazvijenim krajevima.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da potpisivanjem sporazuma mehanizam bilateralne saradnje dobija svoj puni smisao, jer projekat u koji na početku gotovo niko nije verovao postaje realnost.

On je naglasio da je izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo u interesu i građana i u interesu unapređenja odnosa sve tri zemlje, napomenuvši da će izgradnja tog puta smanjiti troškove privrede i doprineti povećanju ukupne robne razmene između Srbije i BiH.

Takođe, kako je dodao, putevi u Sandžaku ovim sporazumom postaju realnost i kreću u rekonstrukciju.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko rekao je da je izgradnja auto-puta Beograd–Sarajevo najvažniji projekat za obe zemlje i da će povezati nekoliko industrijskih zona koje su u ovom trenutku veoma loše povezane.

Nakon Koridora 5c ovo je najvažniji infrastrukturni projekat za Bosnu i Hercegovinu, ukazao je on i iskazao zahvalnost Mihajlović na velikom angažovanju i zajedničkom radu na ovom projektu.

Turanli je, prenevši zahvalnost na poverenju koje je ukazano kompaniji “Tašjapi”, rekao da će se raditi odgovorno i danonoćno na projektu kako bi uspešno bio završen.

Prema njegovim rečima, svih 10.000 zaposlenih u ovoj kompaniji su na raspolaganju narodu Srbije i daće sve od sebe da uspešno urade posao.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsednika Opštine Tutin Adnan Šehović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik