Nakon deceniju i po došli na red za stečaj

Bez autora
Oct 22 2018

Okružni privredni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim se otvara stečajni postupak u Javnom preduzeću Republike Srpske za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorom, koje ne radi od 2003. godine. U pitanju je preduzeće osnovano 1996. godine odlukom Vlade RS koja je zakonskom odredbom donijela rješenje da se osnuje preduzeće za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorima koji su bili u vlasništvu bivše države i njenih organizacija Nakon toga imenovan je direktor i zaposleni su radnici, a sve je funkcionisalo po sistemu javnog preduzeća. Priča je trajala do 1998. godine, kada je usvojen Zakon o privatizaciji, gdje su lokali prešli u privatno vlasništvo, a oni su na taj način ostali bez posla. S obzirom na to da nisu mogli ostvarivati dobit, blokada je bila neminovna.

Nakon deceniju i po došli na red za stečajOkružni privredni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim se otvara stečajni postupak u Javnom preduzeću Republike Srpske za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorom, koje ne radi od 2003. godine.

U pitanju je preduzeće osnovano 1996. godine odlukom Vlade RS koja je zakonskom odredbom donijela rješenje da se osnuje preduzeće za upravljanje i gazdovanje poslovnim prostorima koji su bili u vlasništvu bivše države i njenih organizacija

Nakon toga imenovan je direktor i zaposleni su radnici, a sve je funkcionisalo po sistemu javnog preduzeća. Priča je trajala do 1998. godine, kada je usvojen Zakon o privatizaciji, gdje su lokali prešli u privatno vlasništvo, a oni su na taj način ostali bez posla. S obzirom na to da nisu mogli ostvarivati dobit, blokada je bila neminovna.

Kako nam je pojasnio Vlajko Gurešić, stečajni upravnik u ovom preduzeću, Vlada RS se još 2010. godine izjasnila da ono treba da prestane s radom, ali da do sada nije bilo odgovornog lica koje bi podnijelo zahtjev za stečaj.

"Prošle godine je za taj posao zadužena Poreska uprava, pa je stečaj otvoren", kazao je Gurešić.

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće Poreskoj upravi i radnicima duguje preko milion maraka.

"S obzirom na to da na preduzeću nema nikakve imovine, a u blokadi je od 2003. godine, postupak će biti zaključen kao posljedica nedostatka imovine za pokretanje stečajnog postupka", zaključio je Gurešić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik