Kapacitet skladišta gasa "Banatski dvor" biće povećan za 300 miliona kubika gasa

Bez autora
Nov 11 2018

Kapacitet podzemnog skladišta gasa u "Banatskom dvoru" u Srbiji biće povećan sa 450 na 750 miliona kubika gasa, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović. Bajatović je rekao da se, osim povećanja ukupnog kapaciteta, očekuje i povećanje dnevnog kapaciteta sa sadašnjih pet na maksimalno deset miliona na dan. To praktično znači da sada, u slučaju restrikcija ili prekida isporuka gasa, ovog energenta na zalihama imamo za 75 dana, izjavio je Bajatović. Radovi na proširenju skladišta trebalo bi da počnu krajem drugog kvartala naredne godine, a vrednost projekta je oko 70 miliona dolara.Bajatović je objasnio da će se proširenjem skladišta uštediti i na transportu, biće bolji uslovi kupovine, jeftiniji gas, te veća konkurentnost i optimizacija troškova.

Kapacitet skladišta gasa "Banatski dvor" biće povećan za 300 miliona kubika gasaKapacitet podzemnog skladišta gasa u "Banatskom dvoru" u Srbiji biće povećan sa 450 na 750 miliona kubika gasa, najavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Bajatović je rekao da se, osim povećanja ukupnog kapaciteta, očekuje i povećanje dnevnog kapaciteta sa sadašnjih pet na maksimalno deset miliona na dan.

- To praktično znači da sada, u slučaju restrikcija ili prekida isporuka gasa, ovog energenta na zalihama imamo za 75 dana - izjavio je Bajatović za beogradsku "Politiku".

Radovi na proširenju skladišta trebalo bi da počnu krajem drugog kvartala naredne godine, a vrednost projekta je oko 70 miliona dolara.

Bajatović je objasnio da će se proširenjem skladišta uštediti i na transportu, biće bolji uslovi kupovine, jeftiniji gas, te veća konkurentnost i optimizacija troškova.

"Politika" navodi da je cilj da se kapacitet "Banatskog dvora" proširi na oko milijardu kubika gasa, budući da se očekuje da će industrija ubuduće više trošiti gas.

Skladište gasa "Banatski dvor" je zajednički projekat "Gasproma" i "Srbijagasa", gde ruski partner ima 51, a srpska strana 49 odsto vlasništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik