Od 2014. godine u rudarstvo investirano više od milijardu evra

Bez autora
Nov 13 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da naša zemlja može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona. Antić je, tokom učešća na 8. međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji, ukazao na to da je od decembra 2014. godine do danas u rudarstvo investirano više od milijardu evra. Ministar je podvukao da je to trenutno najdinamičniji sektor privrede, u koji, kako je dodao, Vlada Srbije polaže velike nade.

Od 2014. godine u rudarstvo investirano više od milijardu evraMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da naša zemlja može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona.

Antić je, tokom učešća na 8. međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji, ukazao na to da je od decembra 2014. godine do danas u rudarstvo investirano više od milijardu evra.

Ministar je podvukao da je to trenutno najdinamičniji sektor privrede, u koji, kako je dodao, Vlada Srbije polaže velike nade.

On je najavio da će taj sektor nastaviti ubrzano da se razvija i da će imati značajan uticaj na razvoj zemlje i rast BDP-a, dodavši da je naša zemlja u procesu velikih rudarskih istraživanja, narastajućih investicija, što potvrđuje i prisustvo velikih kompanija.

Imamo više od 130 aktivnih istražnih polja i više od 250 eksplatacionih polja na kojima se odvija vrlo intenzivna aktivnost, naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, u 2010. godini nivo planiranih investicija je bio približno 24 miliona evra, a u 2017. godini realizovane su investicije u istraživanja, vredne više od 100 miliona evra.

On je istakao da možemo da pričamo o otvaranju novih velikih rudnika u Srbiji, koji će našu zemlju staviti na mapu država koje imaju razvijen rudarski sektor.

Ministar je precizirao da će u RTB-u Bor proizvodnja sa sadašnjih približno 40.000 tona bakra iz sopstvene rude biti povećana na 80.000 tona nakon tri godine, kao i do 120.000 do 150.000 tona posle šest godina.

Ako se tome doda i projekat Timok na nalazištu Čukaru Peki i dovede u korelaciju sa RTB-om Bor, Srbija bi mogla da bude jedan od najznačajnijih proizvođača bakra u Evropi, sa proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, naglasio je ministar i dodao da bi to podiglo učešće rudarstva u BDP-u sa jedan na pet odsto godišnje.

Antić je ukazao i na to da bi i Rio Tinto sa eksploatacijom nalazišta jadarita kod Loznice već 2022. i 2023. godine mogao da ostvari proizvodnju litijuma, koja bi pokrila deset odsto njegove svetske proizvodnje.

On je ocenio da je rudarstvo jedan od stubova naše energetske bezbednosti, i dodao da predstoji konsolidacija preduzeća JP PEU Resavica, koje ne pokazuje dobre rezultate, ali i nekih rudnika koji su ranije neuspešno privatizovani, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik