Francuski LDC želi preuzeti Perutninu Ptuj zajedno s državom

Bez autora
Nov 14 2018

Francuska peradarska grupa LDC, koja je kao konkurent ukrajinskoj grupi MHP bila neuspješna u bitci za preuzimanje Perutnine Ptuj, slovenskoj vladi je uputila inicijativu za početak razgovora o zajedničkom ulasku u vlasništvo najvećeg slovenskog prehrambenog poduzeća. Ptujska kompanija je u strategiji upravljanja državnim investicijama definisana kao značajna. Na odziv slovenske vlade još čekaju, objavili su Francuzi. Član uprave LDC Philippe Gelin je na novinarskoj konferenciji ukazao na negativne posljedice povećanog ulaska ukrajinskih proizvođača peradi na europsko tržište. Ukrajinski proizvođači, po njegovim navodima, izigravaju ograničenja carinskog sporazuma između EU-a u Ukrajine, koji određuje godišnje kvote izvoza peradarskog mesa.

Francuski LDC želi preuzeti Perutninu Ptuj zajedno s državomFrancuska peradarska grupa LDC, koja je kao konkurent ukrajinskoj grupi MHP bila neuspješna u bitci za preuzimanje Perutnine Ptuj, slovenskoj vladi je uputila inicijativu za početak razgovora o zajedničkom ulasku u vlasništvo najvećeg slovenskog prehrambenog poduzeća.

Ptujska kompanija je u strategiji upravljanja državnim investicijama definisana kao značajna. Na odziv slovenske vlade još čekaju, objavili su Francuzi, piše Delo.

Član uprave LDC Philippe Gelin je na novinarskoj konferenciji ukazao na negativne posljedice povećanog ulaska ukrajinskih proizvođača peradi na europsko tržište.

Ukrajinski proizvođači, po njegovim navodima, izigravaju ograničenja carinskog sporazuma između EU-a u Ukrajine, koji određuje godišnje kvote izvoza peradarskog mesa. Tako je izvoz peradarskog mesa iz Ukrajine u EU u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle godine porastao za 75%.

- Preko izvoza poluproizvoda iz Ukrajine i kasnije djelomične prerade u europskim pogonima dobija se ukrajinsko meso koje dobija oznaku da je proizvedeno u EU, iako se radi o ukrajinskim sirovinama, ukrajinskom mesu i ukrajinskom kvalitetu", naglasio je Gelin.

On je rekao da se s Slovenskom industrijom jekla, koja prodaje većinski udio u Perutnini Ptuj, dogovorio o cijeni i drugim uvjetima na ekskluzivnoj osnovi. Međutim, prodavac je nenanavljeno i bez razloga u septembru odstupio od pregovora.

"Iznenađeni smo takvom praksom, koja nije uobičajena u evropskom prostoru i posebno nije karakteristična za slučajeve kada su u pitanju kompanije značajne za nacionalnu ekonomiju u kojima država ima vlasničke udjele".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik