Putarina i van auto-puta

Bez autora
Nov 18 2018

Teškaši koji izbegavaju srpske auto-puteve kako ne bi plaćali putarinu uskoro neće moći besplatno da voze ni po magistralnim putevima u našoj zemlji. Kako je najavio Zoran Drobnjak, v. d. direktora “Puteva Srbije”, ovo javno preduzeće će od Vlade Srbije tražiti da se na magistralnim putevima u Srbiji odobri uvođenje naplate putarine. Reč je o putevima prvog B reda, a naplata putarine bi se odnosila na vozila teža od sedam i po tona. Pošto kamioni izbegavaju naplatu putarine na auto-putevima, onda neka je plaćaju na magistralnim putevima, istakao je Drobnjak, napominjući da je to važno i zbog bezbednosti u saobraćaju. “Novosti” su u aprilu ove godine pisale o tome da se naplata korišćenja puteva prve B kategorije razmatra u poslovnoj strategiji “Puteva Srbije”.

Putarina i van auto-putaTeškaši koji izbegavaju srpske auto-puteve kako ne bi plaćali putarinu uskoro neće moći besplatno da voze ni po magistralnim putevima u našoj zemlji.

Kako je u petak najavio Zoran Drobnjak, v. d. direktora “Puteva Srbije”, ovo javno preduzeće će od Vlade Srbije tražiti da se na magistralnim putevima u Srbiji odobri uvođenje naplate putarine.

Reč je o putevima prvog B reda, a naplata putarine bi se odnosila na vozila teža od sedam i po tona.- Pošto kamioni izbegavaju naplatu putarine na auto-putevima, onda neka je plaćaju na magistralnim putevima - istakao je Drobnjak, napominjući da je to važno i zbog bezbednosti u saobraćaju.

“Novosti” su u aprilu ove godine pisale o tome da se naplata korišćenja puteva prve B kategorije razmatra u poslovnoj strategiji “Puteva Srbije”.

Doduše, u dugoročnom i srednjoročnom planu poslovne strategije ovog preduzeća u narednoj deceniji, do 2027. godine, navodi se da bi se naplata putarine odnosila na kamione teže od 12 tona. Tačnije, u prvoj fazi bi se putarina plaćala na najfrekventnijim magistralama, a u drugoj fazi bi putari namet obračunavali i kamionima težim od tri i po tone.

Ukoliko bi nadležno ministarstvo odobrilo odluku o naplati putarine na državnim putevima prvog B reda, koji imaju najveći intenzitet saobraćaja, samo bi se proširila već postojeća elektronska naplata putarine. Koristila bi se ista oprema kojom je realizovan i ENP sistem na auto-putevima, bez izgradnje naplatnih stanica.

Iako ova mera donosi povećanje prihoda putarima, očekuje se da ona doprinese i povećanju bezbednosti u saobraćaju. Jer, uvođenjem putarine na ovim pravcima saobraćaj teških vozila bio bi preusmeren na auto-puteve.

Inače, na teritoriji Srbije ima ukupno 16.221,125 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda i, prema podacima JP “Putevi Srbije”, njihova vrednost se procenjuje na četiri i po milijarde evra. Ukupna dužina auto-puteva u našoj zemlji je 781.633 kilometra, dok državnih puteva prvog B reda ima tačno 4.486,575 kilometara.

Poskupljenje

Prvi čovek “Puteva” najavio je i poskupljenje putarina za 10 odsto. Drobnjak je, naime, najavio da će zahtev za poskupljenje to preduzeće uputiti Vladi Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik