ONAsnaživanje: 15 žena dobilo grantove od po 250.000 dinara

Bez autora
Dec 08 2018

U okviru projekta "ONAsnaživanje" 15 žena iz opština Sremska Mitrovica, Pančevo i Sombor dobilo je grantove od po 250.000 dinara za razvoj preduzetništva.Pobedničke ideje vezane su za pokretanje ili unapređenje krojačkih radionica, za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pčelarstva, proširenje asortimana picerije, plastenika, unapređenje voćnjaka, do uvodjenja turističkih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu. Projekat "ONAsnaživanje" usmeren je na ekonomsko jačanje žena iz socijlano ugroženih kategorija i žena sa iskustvom nasilja u porodici, a sprovodi ga Fondacija "Fond B92" u partnerstvu sa "Smart Kolektivom" i udruženjem "Dobra bašta", dok je finansijsku podršku omogućio Fond Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja nad ženama.

ONAsnaživanje: 15 žena dobilo grantove od po 250.000 dinaraU okviru projekta "ONAsnaživanje" 15 žena iz opština Sremska Mitrovica, Pančevo i Sombor dobilo je grantove od po 250.000 dinara za razvoj preduzetništva.

Pobedničke ideje vezane su za pokretanje ili unapređenje krojačkih radionica, za razvoj poljoprivredne proizvodnje, pčelarstva, proširenje asortimana picerije, plastenika, unapređenje voćnjaka, do uvodjenja turističkih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu.

Projekat "ONAsnaživanje" usmeren je na ekonomsko jačanje žena iz socijlano ugroženih kategorija i žena sa iskustvom nasilja u porodici, a sprovodi ga Fondacija "Fond B92" u partnerstvu sa "Smart Kolektivom" i udruženjem "Dobra bašta", dok je finansijsku podršku omogućio Fond Ujedinjenih nacija za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Predstavnica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar kaže da je ekonomsko osnaživanje žena jedan od strateških prioriteta Vlade Srbije i jedan od osnovnih ciljeva Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost koja važi do 2020.

Lončar navodi da je Koordinaciono telo u saradnji sa organizacijom Ujedinjenih nacija u okviru mnogobrojnih projekta davalo i još uvek daje grantove u visini od 20.000 do 30.000 evra ženama preduzenicama na teritoriji Srbije.

Grantovi su dobijani na konkursu, koji je bio raspisan ove godine, ali koji je planiran, kaže Lončar, i za narednu godinu.

"Takodje, pokušavamo svake godine da podržimo i sigurne kuće, i već drugu godinu zaredom podržavamo po 10 sigurnih kuća u Srbiji. Na godišnjem nivou za to izdvajamo 10 miliona dinara", rekla je Lončar.

Prema njenim rečim, i u okviru socijalnih kuća postoje socijalna preduzeća koja podržavaju žene koje su žrtve nasilja da se ukljuce u taj projekta, da rade u okviru tog socijalnog preduzeća i da steknu veštine i znanja koja će im pomoći da se uključe na tržište.

Direktor partnera na projektu "ONAsnaživanje" Smart Kolektiva Neven Marinović ističe da je projekat usmeren na podršku ženama koje su na različite načine bile žrtve nasilja i da se sprovodi u saradnji sa centrima za socijalni rad nekoliko gradova u Srbiji.

"Ideja je bila da se obezbede sredstava za njihovo ekonomsko osnaživnje, da pokrenu biznis, da se samozaposle, da pokrenu neku ekonomsku aktivnost od koje mogu da imaju stabilne prihode i da budu nezavisne", podvukao je Marinović.

Kaže da su žene u sklopu projekta osim novčanih sredstava dobile i jedan vid edukacije kako da razviju biznis, biznis plan i da se bave marketingom.

"Mi ćemo pratiti njihov razvoj i nadam se da će dati dobre rezultata, i kada je zapošljavanje žena u pitanju i razvoj njihovih preduzetničkh priča i naravno borba proitv nasilja nad ženama", naveo je Marinović.

Dobitnica granta Dragica Vasiljević, koja živi u okolini Sombora, kaže da joj suma od 250.000 dinara mnogo znači da započne biznis, jer dolazi iz malog mesta gde nema mogućnosti zaposlenja.

"Prošla sam sa Fondom B92 prvi ciklus ženskog osnaživanja pre tri godine i za to vreme sam stekla puno znanja i veština, ali sam se na neki način osetila zakinuto jer sam znala kako treba početi posao, ali nisam imala sredstva. Ovaj grant doživljavam kao finalizaciju svega onog što sam dosad naučila", rekla je Vasiljević.

Događaj je deo globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik