Atlas i IBM banka: Uplate obustavljene na 45 dana

Bez autora
Dec 10 2018

Centralna banka Crne Gore je, na predlog privremenih upravnika u Atlas i IBM banci, danas izdala nalog za privremenu obustavu plaćanja obaveza ovih banaka, na 45 dana. U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka, saopšteno je iz CBCG.

Atlas i IBM banka: Uplate obustavljene na 45 danaCentralna banka Crne Gore je, na predlog privremenih upravnika u Atlas i IBM banci, danas izdala nalog za privremenu obustavu plaćanja obaveza (moratorijum) ovih banaka, na 45 dana.

„U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja i dr.) povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka“, saopšteno je iz CBCG.

Iako je Zakonom o bankama propisana mogućnost da moratorijum traje do 90 dana, kako je saopštila CBCG, odlučeno je da se ova mjera uvede na rok od 45 dana, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme u kome će prava deponenata i drugih povjerilaca biti ograničena.

„U ovom roku, privremeni upravnici su u obavezi da preduzmu obimne aktivnosti koje su neophodne za nastavak poslovanja banaka i zaštitu njihove imovine, kao i da izrade izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka i predloge za rješavanje stanja u bankama. Imajući u vidu da je ovo mjera ograničenog roka trajanja, usmjerena na očuvanje imovine banaka, odnosno zaštitu deponenata, nadamo se da će deponenti i drugi povjerioci Atlas i IBM banke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti“, saopšteno je iz CBCG.

Podsjetimo Centralna banka je uvela privremenu upravu u te dvije banke zbog nepravilnosti u poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik