Hanfa pobrojala nepravilnosti u trgovanju Agrokorovim vrijednosnicama

Bez autora
Dec 12 2018

N1 televizija zatražila je službenu izjavu HANFA-e o nadzoru vezanom za slučaj Agrokor, pogotovo vezano uz promatrane parametre. Odgovor HANFA-e prenosimo u cijelosti. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga je od početka krize provela 55 nadzornih aktivnosti i supervizorskih mjera vezano uz trgovanje financijskim instrumentima Agrokora d.d. odnosno društava u vlasništvu Agrokora d.d. Od toga je provedeno 23 izravnih i posrednih nadzora i 32 supervizorske aktivnosti vezane uz transparentnost trgovanja i obustave. Radi potpunog razumijevanja obavljenih nadzora, napominjemo kako su nadležnosti Hanfe precizno definirane Zakonom o Hanfi i nisu uključivale nadzor nad Agrokorom, već točno propisanim subjektima nadzora.

Hanfa pobrojala nepravilnosti u trgovanju Agrokorovim vrijednosnicamaN1 televizija zatražila je službenu izjavu HANFA-e o nadzoru vezanom za slučaj Agrokor, pogotovo vezano uz promatrane parametre.  Odgovor HANFA-e prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je od početka krize provela 55 nadzornih aktivnosti i supervizorskih mjera vezano uz trgovanje financijskim instrumentima Agrokora d.d. odnosno društava u vlasništvu Agrokora d.d. Od toga je provedeno 23 izravnih i posrednih nadzora i 32 supervizorske aktivnosti vezane uz transparentnost trgovanja i obustave.

Radi potpunog razumijevanja obavljenih nadzora, napominjemo kako su nadležnosti Hanfe precizno definirane Zakonom o Hanfi i nisu uključivale nadzor nad Agrokorom, već točno propisanim subjektima nadzora (poslovanje burzi i uređenih tržišta odnosno mjesta trgovanja, investicijskih društava i izdavatelja vrijednosnih papira, brokera i investicijskih savjetnika, investicijskih i mirovinskih fondova, društava za osiguranje, reosiguranje, faktoring i dr. subjekata). Bitno je također napomenuti da se nadzor Hanfe odnosio na mjesta trgovanja u Republici Hrvatskoj (Zagrebačka burza), dok su za mjesta trgovanja u drugim državama članicama EU i trećim državama nadležni drugi regulatori s kojima je Hanfa surađivala i dalje surađuje.

Glavni rezultati do sada provedenih nadzora su: nepravilnosti vezane uz prekoračenje ulaganja jednog društva za upravljanje investicijskim fondovima kao i pogrešno previsoko vrednovanje dužničkih vrijednosnih papira po izbijanju krize u koncernu, što je za posljedicu imalo značajno negativan prinos fondova, zatim protupravne uplate ulagatelja jednog društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima Agrokoru (putem društva posebne namjene), dok neposrednim i posrednim nadzorima nije utvrđeno trgovanje korištenjem povlaštenih informacija. Važno je napomenuti da Hanfa kontinuirano provodi nadzor nad subjektima iz svoje nadležnosti na osnovu dostupnih informacija što znači da nove informacije, koje trenutno nisu dostupne, mogu promijeniti ishod istrage, odnosno nadzora.

Također, želimo istaknuti sljedeće:

Za Hanfu je od posebnog interesa bilo i trgovanje dionicama društava iz koncerna Agrokor od strane osoba koje su se u medijima spominjale kao one koje su imale informacije o događanjima u Agrokoru i koje su, navodno, sudjelovale u pisanju tzv. „lex Agrokora", zbog zaštite integriteta tržišta kapitala.

Tako je proveden izvanredni neposredni nadzor u jednom investicijskom društvu u vezi s postupanjem s informacijama koje nisu objavljene javnosti, odnosno povlaštenim informacijama, te trgovanjem za vlastiti račun dionicama koncerna Agrokor. Zaključeno je da društvo nije za svoj račun trgovalo dionicama društava iz koncerna Agrokor tijekom razdoblja nadzora te da zaposlenici investicijskog društva koji su raspolagali povlaštenim informacijama nisu trgovali financijskim instrumentima iz koncerna Agrokor u razdoblju kada su raspolagali tim informacijama.

Dodatno, praćeni su i značajniji priljevi i odljevi iz investicijskih fondova, s ciljem utvrđivanja je li netko tko je imao udjele u fondu koji je značajnije izložen Agrokoru iskoristio povlaštenu informaciju da na vrijeme izađe iz fonda. U ovim nadzorima također nisu pronađene nepravilnosti.

Nadzori vezani uz korištenje povlaštenih informacija u trgovanju za račun fondova, investicijski proces vezan uz ulaganje, ali i prekoračenja ograničenja ulaganja u financijske instrumente iz koncerna Agrokor poduzeti su i kod društava za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima. Zaključeno je da ne postoje činjenice i okolnosti koje bi upućivale na sumnju da se postupalo na temelju informacija koje nisu bile objavljene javnosti već su društva trgovala na osnovu javno dostupnih informacija iz medija odnosno objava rejting agencija.

Uz sve gore navedeno, poduzimane su i druge aktivnosti, koje ovdje nisu detaljno navedene, a već iz nabrojanog je vidljivo da je Hanfa provodila nadzorne aktivnosti nad subjektima nadzora iz svoje nadležnosti, a koje su povezane s postupkom otvaranja izvanredne uprave u Agrokoru d.d. i povezanim društvima, te da je dosljedno i profesionalno poduzimala mjere u cilju ispravljanja svih utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, a radi očuvanja stabilnosti financijskog sustava i sprječavanja negativnih posljedica za građane, gospodarstvo i proračun Republike Hrvatske."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik