Omogućen dvosmjerni kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju

Bez autora
Jan 08 2019

Na spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije, osim dosadašnjeg stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina iz Slovenije u Hrvatsku, omogućen je i stalni fizički kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju, u iznosu od oko 30.000 prostornih metara na sat, priopćili su iz Plinacroa, ističući da su time ispunili svoju obvezu omogućavanja dvosmjernog kapaciteta. Teoretski, to bi moglo povećati njihove prihode, no govorimo ipak o simboličkoj ciftri jer je to relativno malo i Hrvatska u ovom trenutku nema što izvoziti, barem dok se ne realiziraju neki od većih najavljenih projekata, kao što su LNG terminal na Krku ili Jonsko- jadranski plinovod. Stoga je omogućavanje dvosmjernog kapaciteta u ovom trenutku više obveza koju je trebalo ispuniti, koja će povećati sigurnost opskrbe.

Omogućen dvosmjerni kapacitet za transport plina iz Hrvatske u SlovenijuNa spojnom plinovodu između Hrvatske i Slovenije (na interkonekcijskoj točki Rogatec), osim dosadašnjeg stalnog fizičkog kapaciteta za transport plina iz Slovenije u Hrvatsku, omogućen je i stalni fizički kapacitet za transport plina iz Hrvatske u Sloveniju, u iznosu od oko 30.000 prostornih metara na sat (m3/sat)", priopćili su iz Plinacroa, ističući da su time ispunili svoju obvezu omogućavanja dvosmjernog kapaciteta.

Teoretski, to bi moglo povećati njihove prihode, no govorimo ipak o simboličkoj ciftri jer je to relativno malo i Hrvatska u ovom trenutku nema što izvoziti, barem dok se ne realiziraju neki od većih najavljenih projekata, kao što su LNG terminal na Krku ili Jonsko- jadranski plinovod (IAP). Stoga je omogućavanje dvosmjernog kapaciteta u ovom trenutku više obveza koju je trebalo ispuniti, koja će povećati sigurnost opskrbe.

Naime, u skladu s uredbama Europskog parlamenta i Vijeća o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom, operatori plinskih transportnih sustava dužni su omogućiti stalni fizički kapacitet za transport plina u oba smjera (dvosmjerni kapacitet) na svim spojnim plinovodima između država članica, osim ako je odobreno izuzeće od te obveze.

Slijedom ispunjenja te obveze, Plinacro i slovenski operator plinskog transportnog sustava, tvrtka Plinovodi, sklopili su novi sporazum o međudržavnom spojnom plinovodu (Interconnection Agreement), a u skladu s Uredbom Europske komisije 2015/703 o uspostavi mrežnih pravila interoperabilnosti i razmjene podataka, navodi se u priopćenju.

Inače, tehnički uvjet za dvosmjerni kapacitet je bila rekonstrukcija Plinskog čvora Zabok (regulacija protoka i kontrola mjerenja kako bi plin mogao odlaziti u pravcu Slovenije).

Kada se izgradi kompresorska stanica (KS1) kraj Velike Ludine u Moslavini, bit će moguće osiguranje višeg tlaka u sustavu, a time i veći protok, odnosno količine plina koje će biti moguće izvoziti u pravcu Slovenije (i trećih zemalja), napominju iz Plinacra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik