ICM ušao u Novu bez eura novog duga

Bez autora
Jan 14 2019

Intitut crne metalurgije iz Nikšića u novu poslovnu godinu ulazi finansijski rasterećeniji, sa osavremenjenom proizvodnjom, realizovanim značajnim investicijama i znatno većim šansama za zauzimanje pozicije na tržištu, saopštio je izvršni direktor firme, Ranko Nikolić. Razlog za optimizam, kako je Nikolić rekao, daje im “vraćeni kvalitet proizvoda dostignut kroz realizaciju projekata”, ali i činjenica da se u prethodnoj “teškoj i uspješnoj godini” nijesu zadužili ni euro, već uspjeli da prepolove zatečena dugovanja. Sa takvim trendom nastavićemo i narednih godina, jer smo značajne iskorake uradili na osavremenjavanju proizvodnje i iskorišćenosti kapaciteta. Cilj je da se sa vraćenim kvalitetom proizvoda, na kome će se i dalje raditi, može ići na zahtjevno tržište, najavio je Nikolić i podsjetio na zatečeni akumulirani gubitak i tešku situaciju u ICM kada je prije godinu preuzeo dužnost izvršnog direktora.

ICM ušao u Novu bez eura novog dugaIntitut crne metalurgije (ICM) iz Nikšića u novu poslovnu godinu ulazi finansijski rasterećeniji, sa osavremenjenom proizvodnjom, realizovanim značajnim investicijama i znatno većim šansama za zauzimanje pozicije na tržištu, saopštio je izvršni direktor firme, Ranko Nikolić.

Razlog za optimizam, kako je Nikolić rekao u razgovoru za agenciju Mina-business, daje im “vraćeni kvalitet proizvoda dostignut kroz realizaciju projekata”, ali i činjenica da se u prethodnoj “teškoj i uspješnoj godini” nijesu zadužili ni euro, već uspjeli da prepolove zatečena dugovanja.

“Sa takvim trendom nastavićemo i narednih godina, jer smo značajne iskorake uradili na osavremenjavanju proizvodnje i iskorišćenosti kapaciteta. Cilj je da se sa vraćenim kvalitetom proizvoda, na kome će se i dalje raditi, može ići na zahtjevno tržište”, najavio je Nikolić i podsjetio na zatečeni akumulirani gubitak i tešku situaciju u ICM kada je prije godinu preuzeo dužnost izvršnog direktora.

“Uz visoke poreske i dugove prema dobavljačima, lokalnoj upravi, poseban problem u proizvodnji bio je povećani škart koji je prijetio da dovede do potpunog prekida proizvodnje, prije svega u Čeličani. Urađeni su značajni iskoraci i na osvajanju nove tehnologije”, predočio je Nikolić.

Govoreći o osavremenjavanju proizvodnje, precizirao je da je realizovan projekat “razrade tehnologije sifonskog livenja i izrada ingota od jedne tone”, na kojoj je bio angažovan tim inženjera iz Instituta uz pomoć jednog saradnika sa strane.

“Cilj nam je da se, umjesto prevaziđenog takozvanog livenja odozgo, osvoji nova tehnologija sifonsko livenje, što je u potpunosti primijenjeno. Kroz realizaciju tog projekta urađena je nova kokila za livenje ingota teških hiljadu kilograma, umjesto dosadašnjih gredica od 680 kilograma. Time je došlo do maksimalnog iskorišćenja proizvodnih kapaciteta”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, u ICM su uspjeli da, poslije više od 15 godina, iz sopstvenih sredstava finansiraju nabavku kristalizatora kvadrat 370 na postrojenju pod “pretapanjem pod slojem troske, na čemu su već dokazane njegove performance”.

Značaj te investicije posebno se ogleda, kako je naveo, u otvorenim izgledima za tržište Evropske unije (EU), prije svega Slovenije.

“Početna tri ingota koje smo poslali u Željezaru Ravne na valjanje pokazala su se veoma dobra. Veliki smo optimisti i, nakon laboratorijskih analiza, sredinom januara očekujemo konačnu potvrdu da su naši čelici vrhunskog kvaliteta, onakvog kakav se traži na tržištu EU. Riječ je o ukupnoj investiciji od oko 100 hiljada eura, koja su obezbijeđena iz tekućeg poslovanja”, rekao je Nikolić.

Ni jedan euro nije napravljen novog duga, već su smanjili dugovanja, ustvrdio je Nikolić i najavio da će sa takvim trendom nastaviti i u narednim godinama.

“Porastom plasmana na inostrana tržišta, ukoliko probne količine budu pokazale zadovoljavajući kvalitet, imali bi ozbiljan aranžman sa Željezarom Ravne. Očekujemo da će to biti izvjesno do kraja janura da bi krenuli sa narednim aranžmanom. Naša velika prednost je što posjedujemo malu indukcionu peć od jedne tone za rad i usitnjenih narudžbi. Tu je naša šansa”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, u ICM može godišnje da se proizvodi oko dvije hiljade tona ingota.

Prvi čovjek Instituta nije želio, kako kaže, da se bave proizvodnjom u čiji kvalitet nijesu sigurni i djelimično proizvode i škart, jer bi to uslovilo povećanje gubitaka, koji su bili ”dosta veliki u prethodnim godinama”.

”Sa tom politikom u iCM sam završio. Podvukao sam crtu, okupio tim stručnjaka Instituta i o dugogodišnjim problemima otvoreno razgovarali, angažovali stručnu pomoć i sa strane, a rezultat je proizvod za ponos sa kojim se može na bilo koje evropsko tržište. Cijena na tržištu zna da varira, ali bitno je da imate kvalitetan proizvod koji možete da ponudite na svjetskoj pijaci”, odlučan je Nikolić.

Da je situacija u ICM znatno bolja mnogo pokazuju podaci, kako je rekao, da su uspjeli izmiriti svih 11 plata, čiji je prosjek na državnom nivou, za oko 70 zaposlenih. Zarade u ICM isplaćuju se prvog radnog dana tekućeg mjeseca za prethodni tokom cijele godine u kontinuitetu. U ovoj poslovnoj godini uspjeli su da redovno uplate 14 poreza i doprinosa računajući i tri iz prethodne.

Brojke kazuju da je iz ICM po osnovu plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) u budžet državi uplaćeno oko 160 hiljada eura, a za poreze i doprinose više od 270 hiljada. Prema rješenju o reprogramiranju poreskog duga uplatili su više od 37 hiljada eura, naveo je Nikolić, i iznos od 192 hiljade sveli na 124 hiljade, a uspješno vraćaju i zatečne komercijalne kredite.

Na svaki euro koji isplate, kako je istakao, uredno plaćaju sve obaveze prema državi, jer je to ”jedan od najznačajnih oblika patriotizma u ovom vremenu, kojim se pomaže i državi, i svim građanima, a tako bi i zahvatanje od privrede bilo manje”.

”Osnovno je da se obezbijedi funkcionisanje pod sadašanjim uslovima, što podrazumijeva redovu isplatu zarada, poreza i doprinosa, PDV-a, kao i da se nastave investicije, prije svega u proizvodnom, ali i Sektoru usluga koji je sa 2/3 dominantan u ukupnom prihodu ICM. Potrudićemo se, ako ne budemo mogli da sopstvenim sredstvima finansiramo, uzmemo neku povoljnu kreditnu liniju, posredstvom Investiciono razvojnog fonda ili na drugi način, kako bi nastavili sa osavremenjavanjem proizvodnje”, rekao je Nikolić.

Bez preduzetništva i novog zamaha u tehnološkom smislu, kako je ukazao, nema napretka ni u ICM, ni bilo kome u privredi, jer se mora uhvatiti korak sa razvijenom Evropom i svijetom i kada su u pitanje tehnologije, inovacije i preduzetništvo.

Nikolić je ukazao na problem sive ekonomije i nelojalne konkurencije sa kojom bi se, u narednoj poslovnoj godini svi akteri na tržištu trebali da se ozbiljnije pozabave.

Na pitanje koliko je ICM pokrio tržište Crne Gore, Nikolić je naveo da su njihove ekipe na svim graničnim prelazima danonoćno i ispituju nivo radiokativnosti.

”Lideri smo ne samo u Crnoj Gori, jer imamo vrhunske stručnjake i opremu, a kada je dodatno obnovimo, izgradićemo još značajnije renome Instituta”, najavio je Nikolić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik