Ruske firme zainteresovane za Petrohemiju

Bez autora
Jan 16 2019

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Republici Srbiji biti potpisano više od 20 sporazuma između dve zemlje, a da se jedan od njih odnosi na dalji nastavak modernizacije železničke infrastrukture, kao i na izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra, a kako bi se efikasno upravljalo Železnicama Srbije. Mali je naveo da će biti potpisan i sporazum o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru, sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara, što za građane i privredu znači bezbedno i sigurno snabdevanje gasom u narednom dugoročnom periodu. On je dodao da će biti potpisani sporazumi i iz oblasti IT industrije i tehnološke saradnje. Na marginama posete biće organizovan i Digitalni dijalog, gde će biti prisutno 25 srpskih i 25 ruskih firmi, a kako bi se dodatno povezali.

Ruske firme zainteresovane za PetrohemijuMinistar finansija Siniša Mali rekao je danas da će tokom posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Republici Srbiji biti potpisano više od 20 sporazuma između dve zemlje, a da se jedan od njih odnosi na dalji nastavak modernizacije železničke infrastrukture, kao i na izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra, a kako bi se efikasno upravljalo Železnicama Srbije.

Mali je gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS naveo da će biti potpisan i sporazum o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru, sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara, što za građane i privredu znači bezbedno i sigurno snabdevanje gasom u narednom dugoročnom periodu. On je dodao da će biti potpisani sporazumi i iz oblasti IT industrije i tehnološke saradnje.

"Na marginama posete biće organizovan i Digitalni dijalog, gde će biti prisutno 25 srpskih i 25 ruskih firmi, a kako bi se dodatno povezali. Osim energetske i infrastrukturne saradnje, Srbija nema razloga da ne produbi i saradnju u IT sektoru. U polju inovacija napraviće pravi bum", rekao je Mali.

Kada je reč o pronalaženju strateškog partnera za "Petrohemiju", Mali je rekao da čelnici države trude da pronađu strateškog partnera za tu kompaniju, što će biti urađeno kroz javan i transparentan proces.

Prema njegovim rečima, postoji zainteresovanost ruskih firmi, ali ima interesovanja i iz drugih država, pa će se videti šta će pokazati tender.

Ministar je rekao da je predstojeća poseta ruskog predsednika istorijska, a s obzirom na to da se predsednik Aleksandar Vučić sa njim sastaje 14. put dovoljno govori o poverenju koje postoji i napomenuo da spoljna trgovina između Rusije i Srbije raste iz godine u godinu.

"Naša spoljnotrovinska razmena je u 2017. godini iznosila 2,6 milijardi dolara, a u prvih 11 meseci prošle godine čak 2,8 milijardi dolara. Rusija je četvrti izvozni partner Srbije, takođe, i uvozni partner broj četiri. Želimo da ovu posetu predsednika Putina iskoristimo kako bi i dalje unapređivali odnose u ekonomiji i privredi", rekao je ministar finansija i dodao da Republika Srbija beleži odlične ekonomske rezultate u 2018. godini, te da saradnja sa Rusijom može tome dodatno da doprinese.

Mali je istakao da je kao ministar finansija i kao građanin Srbije ponosan što će predsedniku Vučiću ruski predsednik dodeliti orden Svetog Aleksandra Nevskog, ali da istovremeno to za sve znači i veliku obavezu i odgovornost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik