Projekt "Dogs Trusta": Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KM

Bez autora
Jan 16 2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali s aktivnostima i projektima koje implementiraju u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa. Šef Predstavništva te fondacije u BiH Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realiziraju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju. Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM. Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse, istakao je Bećirović.

Projekt "Dogs Trusta": Vlada KS želi graditi centar za pse u Sarajevu, strana investicija vrijedna 20 miliona KMPremijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali s aktivnostima i projektima koje implementiraju u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.

Šef Predstavništva te fondacije u BiH Anel Bećirović je ovom prilikom, pored sedam programa koji se ovdje već realiziraju, detaljnije predstavio veliki projekt, koji čeka svoju realizaciju.

Radi se o izgradnji modernog centra za udomljavanje pasa za čiju je izgradnju i pokretanje ova Fondacija spremna uložiti 20 miliona KM.

– Jedan ovakav centar, prvi u ovom dijelu Evrope, bio bi direktna strana investicija za Kanton i državu. Uz zapošljavanje 50 osoba, centar bi, uz besplatne usluge zbrinjavanja pasa bez vlasnika, nudio i još mnoge usluge i sadržaje za sve one koji vole i brinu za pse – istakao je Bećirović.

Za njegovu izgradnju, kako su naveli iz Dogs Trust-a, potrebno je 50 dunuma zemlje koje bi ovoj Fondaciji bilo dato na privremeno korištenje.

Pokretanje jednog ovakvog Centra bilo bi svakako posebno društveno korisno te bi bilo i dobra poruka u provođenju Zakona o zaštiti životinja što je i obaveza lokalnih zajednica, istakli su ovom prilikom premijer Forto i ministar Mandić.

– Ovo bi svakako bila 20 miliona vrijedna direktna strana investicija ovdje koja bi dovela do novog zapošljavanja te će je Vlada KS tako i tretirati. Zajedno s lokalnim zajednicama učinit ćemo sve da ona u KS bude implementirana – naglasio je nakon ovog sastanka premijer Forto, saopćeno je iz Press službe KS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik