Željeznički putnički promet polako se budi u BiH

Bez autora
Jan 20 2019

Željeznički putnički promet polako se budi u Bosni i Hercegovini. Za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine ukupno je željeznicama prevezeno 413 tisuća putnika, a što predstavlja povećanje od 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, podaci su Agencije za staistiku BiH. Ukupni putnički kilometri iznosili su 30.149, što je više za 43,3 posto nego u istom razdoblju prethodne godine. Ipak, željeznički promet se u Bosni i Heregovini, za razliku od razvijenih europskih zemalja, rijetko koristi, te je njegovo učešće u ukupnom prijevozu putnika svega 3 posto. Značajno ga nadmašuje zračni promet koji u BiH ima udio od 11 posto, dok preostala glavnina prometa od 86 posto otpada na cestovni promet.

Željeznički putnički promet polako se budi u BiHŽeljeznički putnički promet polako se budi u Bosni i Hercegovini. Za razdoblje siječanj - rujan 2018. godine ukupno je željeznicama prevezeno 413 tisuća putnika, a što predstavlja povećanje od 21,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, podaci su Agencije za staistiku BiH, piše Indikator.ba.

Ukupni putnički kilometri iznosili su 30.149, što je više za 43,3 posto nego u istom razdoblju prethodne godine.

Ipak, željeznički promet se u Bosni i Heregovini, za razliku od razvijenih europskih zemalja, rijetko koristi, te je njegovo učešće u ukupnom prijevozu putnika svega 3 posto.

Značajno ga nadmašuje zračni promet koji u BiH ima udio od 11 posto, dok preostala glavnina prometa od 86 posto otpada na cestovni promet.

Željeznička poduzeća u Bosni i Hercegovini uglavnom žive od teretnog prijevoza. Tako je u ukupnom prihodu, koji je u trećem tromjesečju 2018. godine iznosio 32,8 milijuna KM, teretni promet sudjelovao sa gotovo 95 posto.

Putnički promet je u tom tromjesečju ostvario svega 897 tisuća KM prihoda, što predstavlja udio u ukupnom prihodu od 2,7 posto. Preostalih 821 tisuću KM željeznice su ostvarile od ostalih prihoda.

Željeznički putnički promet svake godine subvencioniraju oba bh. entiteta, a daljnja ulaganja u modernizaciju željeznica sasvim sigurno bi doprinijela još većem korištenju ovog vida prijevoza.

Na željeznicama u Bosni i Hercegovini na kraju trećeg tromjesečja 2018. godine ukupno je bilo 5.740 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik