Podrška iz Australije ženskom preduzetništvu

Bez autora
Feb 27 2019

Procenjuje se da na području grada Bora radi oko 500 privrednih društava i dvaput više preduzetnika, najviše u uslužnim delatnostima, a manje u proizvodnji. Cilj programa "Pauer", koji podržava Vlada Australije, je podsticanje ženskog preduzetništva i njihovog samozapošljavanja. Marija Mitrović iz Bora imala je dovoljno hrabrosti da sama kreira svoj posao i sebi obezbedi radno mesto. Ona se, između ostalog bavi onlajn prodajom proizvoda domaće radinosti iz istočne Srbije. Pre nego što sam uzela subvenciju od zavoda i otvorila firmu, bila sam nezaposlena duže vreme, kaže Mitrovićeva. Kako je istakla, posle trudničkog bolovanja odlučila se da osnuje firmu i da radi za sebe.

Podrška iz Australije ženskom preduzetništvuProcenjuje se da na području grada Bora radi oko 500 privrednih društava i dvaput više preduzetnika, najviše u uslužnim delatnostima, a manje u proizvodnji.

Cilj programa "Pauer", koji podržava Vlada Australije, je podsticanje ženskog preduzetništva i njihovog samozapošljavanja.

Marija Mitrović iz Bora imala je dovoljno hrabrosti da sama kreira svoj posao i sebi obezbedi radno mesto. Ona se, između ostalog bavi onlajn prodajom proizvoda domaće radinosti iz istočne Srbije.

"Pre nego što sam uzela subvenciju od zavoda i otvorila firmu, bila sam nezaposlena duže vreme", kaže Mitrovićeva.

Kako je istakla, posle trudničkog bolovanja odlučila se da osnuje firmu i da radi za sebe.

Australijska ambasada sarađuje sa Tehničkim fakultetom u Boru koji ima katedru za inženjerski marketing. Stručnjaci sa te katedre kreirali su projekat "Pauer" i za njega dobili više od osam hiljada australijskih dolara.

"Na tim radionicama žene će učiti kako da naprave biznis plan i dobiće informacije kako da konkurišu za sredstva grada", navodi ambasadorka Australije u Beogradu Rut Stjuart.

Cilj projekta je da se žene odvaže za samozapošljavanje. Istraživanja kažu da su žene dva puta odlučnije da pokrenu svoj posao od muškaraca ali i da dvostruko češće propadaju njihove firme i to u drugoj godini poslovanja.

Koordinatorka projekta "Pauer" Udruženje nastavnika inženjerskog menadžmenta Isidora Milošević ističe da je najrizičnija druga godina poslovanja. "Zato je potrebno ispitati tržište, izvršiti analizu", dodaje Miloševićeva.

Miloševićeva najavljuje da će neke naredne obuke biti usmerene da se pomogne ženama koje su započele svoj biznis.

Za svakog preduzetnika grad Bor izdvaja 200 hiljada dinara bespovratnih sredstava u prvoj godini rada. Najavljuju i nove mere.

"Grad Bor će sve lokale koji su u vlasništvu grada, a koji nisu dati na korišćenje, posle određenog broja licitacija, ponuditi pre svega mladim preduzetnicima i ženama, bez novčane nadoknade u periodu od godinu dana", navodi gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić

U Boru ima nešto manje od pet hiljada nezaposlenih, a od toga gotovo polovina su žene. Za svakog preduzetnika grad Bor izdvaja 200 hiljada dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik