EU pozdravlja odluku Skupštine Brčko distrikta BiH o ulaganju u Luku Brčko

Bez autora
Mar 14 2019

Evropska unija pozdravlja jučerašnju odluku Skupštine Brčko distrikta BiH za finansiranje ključnih poboljšanja infrastrukture “Luke Brčko” od koje će imati koristi cjelokupna ekonomija BiH i njeni građani. To je važan korak u provedbi Agende za povezivanje u BiH kroz stvaranje multimodalnog transportnog koridora na rijeci Savi, prioritetne riječne plovidbe kojom se BiH povezuje sa Hrvatskom i Srbijom, a potom i sa cijelom EU. Odlukom Skupštine Brčko distrikta također se omogućuje korištenje prethodno rezervisanih bespovratnih sredstava EU u iznosu od 3,1 miliona eura.

EU pozdravlja odluku Skupštine Brčko distrikta BiH o ulaganju u Luku BrčkoEvropska unija pozdravlja jučerašnju odluku Skupštine Brčko distrikta BiH za finansiranje ključnih poboljšanja infrastrukture “Luke Brčko” od koje će imati koristi cjelokupna ekonomija BiH i njeni građani.

To je važan korak u provedbi Agende za povezivanje u BiH kroz stvaranje multimodalnog transportnog koridora na rijeci Savi, prioritetne riječne plovidbe kojom se BiH povezuje sa Hrvatskom i Srbijom, a potom i sa cijelom EU.

Odlukom Skupštine Brčko distrikta također se omogućuje korištenje prethodno rezervisanih bespovratnih sredstava EU u iznosu od 3,1 miliona eura. Sredstva su dostupna kroz Okvir za investicije na zapadnom Balkanu, zajedničke inicijative Evropske komisije, finansijskih institucija, bilateralnih donatora i zemalja u regiji čiji je cilj osigurati finansiranje strateških investicijskih projekata u zemljama korisnicama. Ta sredstva bit će dodana zajmu u iznosu od sedam miliona eura kojeg će dodijeliti Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.

Ta investicija u “Luku Brčko” dio je prve faze kompleksnog programa rehabilitacije koji uključuje izgradnju novog kolosjeka za lučki kran dugog 2,5 kilometra i asfaltnog platoa u sklopu luke, kao i potpunu rehabilitaciju industrijske željezničke pruge prema stanici Novo Brčko i pristupne ceste ka luci.

– Taj projekt je dio paketa četiri infrastrukturalne investicije u Bosni i Hercegovini koje će finansirati EU, odobrenog na Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu 2017. godine i ukupne vrijednosti od 46 miliona eura u bespovratnim sredstvima. Uključuje izgradnju tri dionice Koridora V-C i projekt “Luka Brčko”. Ukupna vrijednost transportnih projekata o povezivanju u pripremi do sada iznosi 120 miliona eura u bespovratnim sredstvima EU – saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik