Kinezi preuzimaju „Ikarbus”

Bez autora
Mar 21 2019

Stekli su se uslovi da kineska kompanija Li Jong postane većinski vlasnik Ikarbusa, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i naveo da je kineski partner pre dva dana izmirio sve svoje obaveze prema banci i otkupio potraživanja. Stevanović je rekao da se kineska kompanija, koja je jedna od najpoznatijih svetskih kompanija u proizvodnji autobusa, kvalifikovala i ispunila uslove da postane većinski vlasnik Ikarbusa, što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije. Kada se administrativno sve završi kineska kompanija može da počne da sprovodi svoje poslovne planove i programe, rekao je Stevanović. Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Kinezi preuzimaju „Ikarbus”Stekli su se uslovi da kineska kompanija Li Jong postane većinski vlasnik Ikarbusa, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i naveo da je kineski partner pre dva dana izmirio sve svoje obaveze prema banci i otkupio potraživanja.

Stevanović je za TV Prva rekao da se kineska kompanija, koja je jedna od najpoznatijih svetskih kompanija u proizvodnji autobusa, kvalifikovala i ispunila uslove da postane većinski vlasnik Ikarbusa, što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije.

„Kada se administrativno sve završi kineska kompanija može da počne da sprovodi svoje poslovne planove i programe”, rekao je Stevanović.

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 evra po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

„Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspeli smo da sačuvamo kompletan inženjerski kadar što je i nama i firmi koja nas kupuje najbitnije”, rekao je Vićentić.

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer.

Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen, prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik