Profit naftnog giganta dostigao čak 111 milijardi dolara

Bez autora
Apr 02 2019

Neto dobit Saudi Aramka u prošlog godini dostigla je 111 milijardi dolara, prema proceni agencije Mudis Investors Servisiz. To je redak uvid u finansije arapske državne naftne kompanije uoči njene prve emisije obveznica na međunarodnom tržištu.Ovaj podatak pozicionira Aramko ispred nekih od najprofitabilnijih firmi na svetu, navodi agencija AP i dodaje da je, na primer, Epl prošle godine uknjižio neto profit od oko 60 milijardi dolara, Rojal Dač Šel 23 milijarde dolara, a Ekson Mobajl 21 milijardu dolara. Mudis je saopštio da je prihod saudijskog naftnog giganta dostigao 355,9 milijardi dolara lani, i da je proizvodnja iznosila 10,3 miliona barela sirove nafte na dan.

Profit naftnog giganta dostigao čak 111 milijardi dolaraNeto dobit Saudi Aramka u prošlog godini dostigla je 111 milijardi dolara, prema proceni agencije Mudis Investors Servisiz objavljenoj danas.

To je redak uvid u finansije arapske državne naftne kompanije uoči njene prve emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Ovaj podatak pozicionira Aramko ispred nekih od najprofitabilnijih firmi na svetu, navodi agencija AP i dodaje da je, na primer, Epl prošle godine uknjižio neto profit od oko 60 milijardi dolara, Rojal Dač Šel 23 milijarde dolara, a Ekson Mobajl 21 milijardu dolara.

Mudis je saopštio da je prihod saudijskog naftnog giganta dostigao 355,9 milijardi dolara lani, i da je proizvodnja iznosila 10,3 miliona barela sirove nafte na dan.

U saopštenju Mudisa je navedeno da je Aramko isplatio 58,2 milijarde dolara na ime dividendi u 2018. godini naspram 50,4 milijarde dolara godinu ranije. Nije precizirano tačno kako su dividende podeljene unutar saudijske monarhije i vladajuće porodice.

Druga agencija, Fič Rejtings, takođe je danas objavila svoju procenu o zaradi Aramka, prema kojoj je kompanija ostvarila dobit od 224 milijarde dolara pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije u 2018. godini.

Fič je saopštio da je Aramko učestvovao sa oko 70 odsto u državnim budžetskim prihodima u periodu 2015-2017, ali nije jasno da li ta cifra obuhvata i dividende koje je pomenuo Mudis.

U okviru predviđenog delimičnog listiranja Aramka na nekoj svetskoj berzi, saudijska vlada je 2017. smanjila poresku stopu za tu kompaniju sa 85 na 50 posto. Taj potez je deo napora Saudijske Arabije da razvije nove izvore državnih prihoda i smanji zavisnost od naftnih prihoda.

U svojoj oceni kreditnog rejtinga Aramka, prvoj ikada, Fič je kompaniji dao A+ rejting, dok je Mudis dao ocenu A1. Obe ocene predstavljaju investicioni nivo i ukazuju na nizak kreditni rizik, ali su se agencije uzdržale od davanja najvišeg rejtinga Aramku zbog jakih veza između države i kompanije, napominje AP.

Rejting agencije su objavile svoje izveštaje istog dana kada je Aramko saopštio da će početi da se sastaje sa investitorima radi razgovora o prodaji svojih obveznica, čija će cena, ako budu emitovane, biti u dolarima i kojima će se trgovati na Londonskoj berzi.

Procenjuje se da će ove obveznice pomoći Araku da od državnog suverenog fonda kupi većinski udeo u saudijskoj petrohemijskoj firmi Sabic za 69 milijardi dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik