Uskoro sve usluge e-uprave preko mobilnog telefona

Bez autora
Apr 03 2019

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave, identifikujući se putem mobilnog aparata. On je, učestvujući na panelu o budućnosti digitalne ekonomije i uprave u Srbiji, u okviru međunarodnog skupa “International Day”, naglasio da se intenzivno radi na uvođenju drugog, srednjeg nivoa elektronske identifikacije građana, koja se odnosi na korišćenje šifre i naloga, uz potvrđivanje sa mobilnog telefona.

Uskoro sve usluge e-uprave preko mobilnog telefonaDirektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da građani Srbije mogu da očekuju da će uskoro putem svog mobilnog telefona moći da koriste sve usluge e-uprave, identifikujući se putem mobilnog aparata.

Jovanović je, učestvujući na panelu o budućnosti digitalne ekonomije i uprave u Srbiji, u okviru međunarodnog skupa “International Day”, naglasio da se intenzivno radi na uvođenju drugog, srednjeg nivoa elektronske identifikacije građana, koja se odnosi na korišćenje šifre i naloga, uz potvrđivanje sa mobilnog telefona.

On je, nakon najave potpisivanja sporazuma o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, što bi sutra trebalo da se dogodi u okviru Digitalnog samita u Beogradu, rekao da očekuje i skoro potpisivanje sporazuma o priznavanju elektronske identifikacije građana i privrede u zemljama regiona.

Potpisivanje pomenutog sporazuma moglo bi da se realizuje do sledećeg Digitalnog samita 2020. godine, ocenio je Jovanović i objasnio da bi to bilo veoma značajno za povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i pružanje usluga putem interneta.

On je ukazao na to da je do sada bio nedovoljno promovisan jedan projekat Agencije za privredne registre, koja je zajedno sa ostalim agencijama iz regiona podigla regionalni portal, na kojem je moguće videti sva privredna društva iz regiona.

Da biste uradili neku uslugu na tom portalu ili na portalima u drugim ekonomijama, potrebno je da imamo elektronsku identifikaciju koju međusobno priznajemo između zemalja, odnosno ekonomija Zapadnog Balkana, a zatim i sa zemljama Evrope, precizirao je Jovanović.

Takođe, on se osvrnuo i na rezultate koje je za godinu i po dana Kancelarija za IT i elektronsku upravu postigla u izgradnji elektronske strukture.

Cilj nam je, kako je naglasio, da u naredna tri dana promovišemo rezultat Srbije u pravljenju brzih rezultata u pružanju usluga ''one stop shop'', gde građani dođu na šalter, a onda zaposleni u državnoj službi prikupe elektronske podatke za potrebe građane i privrede.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome postignuti su neverovatni rezultati u razvoju elektronske uprave, pre svega u broju transakcija.

Građani i privreda su, kako je naveo, zapazili nekoliko sistema, kao što su informacioni sistem “Bebo, dobro došla na svet”, ili e-zup, preko koga je do sada bilo više od milion transakcija i razmena podataka lokalne samoprave sa državnom upravom.

Takođe, preko e-katastra bilo je 200.000 transakcija od notara prilikom prometovanja nepokretnosti, a među servisima koje prepoznaju građani i privreda su i e-recept i elektronska registracija sezonskih radnika, zaključio je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik