U Srbiji osnovan 21 lokalni socijalno-ekonomski savet

Bez autora
Apr 03 2019

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će prioritet u narednom periodu biti jačanje postojećih i osnivanje novih socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou.On je, u obraćanju novinarima uoči okruglog stola Socijalno-ekonomskog saveta na temu jačanja kapaciteta lokalnih SES-a na osnovu iskustva Republičkog SES-a, podsetio na to da je u proteklih godinu dana formiran 21 lokalni socijalno-ekonomski savet. Nismo zadovoljni tim brojem, ali intenziviraćemo sednice Socijalno-ekonomskog saveta kako bismo podstakli i ostale gradove i opštine da osnivaju lokalne savete, objasnio je ministar.

U Srbiji osnovan 21 lokalni socijalno-ekonomski savetMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da će prioritet u narednom periodu biti jačanje postojećih i osnivanje novih socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou.

Đorđević je, u obraćanju novinarima uoči okruglog stola Socijalno-ekonomskog saveta na temu jačanja kapaciteta lokalnih SES-a na osnovu iskustva Republičkog SES-a, podsetio na to da je u proteklih godinu dana formiran 21 lokalni socijalno-ekonomski savet.

Nismo zadovoljni tim brojem, ali intenziviraćemo sednice Socijalno-ekonomskog saveta kako bismo podstakli i ostale gradove i opštine da osnivaju lokalne savete, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, postojala je ideja da se u svakom gradu i opštini osnuje lokalni savet, ali je na prošloj sednici SES-a ustanovljeno da nema u svim krajevima privrednih aktivnosti i samim tim ni potrebe da oni postoje.

Saveti, kako je naglasio, treba da postoje na nivou regiona i njihov zadatak biće da rade ono što SES čini na republičkom nivou.

Đorđević je ukazao na važnost dijaloga između poslodavaca, sindikata i lokalnih samouprava kako bi se zajedničkim delovanjem jačala privredna aktivnost i socijalni dijalog, ali i rešavali problemi na lokalnom nivou.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da je upravo u tome suština problema  – lokalne samouprave nisu spremne da sarađuju sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i da rešavaju lokalne probleme.

On je objasnio da SES sa republičkog nivoa nadzire rad lokalnih saveta, koji dostavljaju izveštaje o tome šta su problemi u njihovim sredinama kako bi ih zajedno rešavali.

Najaktivniji su saveti u Beogradu, Vojvodini i Kruševcu, precizirao je Orbović i najavio da će u narednom periodu saveti biti osnovani u još 15 gradova.

Zamenik predsednika Unije poslodavaca Srbije Ivan Kovačević konstatovao je da je socijalni dijalog na republičkom nivou zaživeo u poslednjih nekoliko godina i da sada socijalni partneri zajednički traže najkvalitetnija rešenja, što je ogroman iskorak.

Ne odvija se život samo na republičkom nivou, već i na lokalnom i brojna su pitanja koja se mogu rešiti i doprineti tome da poslodavci uspešnije rade, ukazao je on i kao primer naveo probleme vezane za poreze i fiskalne namete koji opterećuju poslovanje.

Kovačević je napomenuo da bi decentralizacija SES-a trebalo da doprinese tome da se u svim gradovima bolje živi u svakom pogledu, počev od rada do ekoloških uslova.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda Tomislav Banović rekao je da će ta organizacija lokalnim samoupravama preneti svoja iskustva u delovanju Socijalno-ekonomskog saveta, koji je uradio mnogo toga u proteklih 15 godina u saradnji sa Skupštinom grada i Unijom poslodavaca.

On je dodao da je SSS Beograda primljen u Asocijaciju glavnih gradova Evrope i da će 2021. godine biti domaćin skupa na kojem će učestvovati više od 30 evropskih prestonica, pri čemu će među temama biti i aktivnosti socijalno-ekonomskih saveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik