E-inspektor u borbi protiv sive ekonomije

Bez autora
Apr 07 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je cilj usvajanja Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2019-2020. godine stvaranje transparentnijeg i još konkurentnijeg privrednog ambijenta u našoj zemlji.Mali je naveo da je pomenuti akcioni plan, koji je Vlada usvojila, veoma detaljan i sveobuhvatan dokument usmeren na potpuno suzbijanje sive ekonomije u Srbiji. Ministar je kao najvažnije aspekte istakao korišćenje portala e-inspektor, koji objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

E-inspektor u borbi protiv sive ekonomijeMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je cilj usvajanja Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2019-2020. godine stvaranje transparentnijeg i još konkurentnijeg privrednog ambijenta u našoj zemlji.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da je pomenuti akcioni plan, koji je Vlada usvojila juče, veoma detaljan i sveobuhvatan dokument usmeren na potpuno suzbijanje sive ekonomije u Srbiji.

Ministar je kao najvažnije aspekte istakao korišćenje portala e-inspektor, koji objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

On je objasnio da će sve inspekcije komunicirati kroz pomenuti portal, i najavio da će biti formiran i jedinstveni kol-centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.

Mali je upozorio na to da u Srbiji ima približno 150 takozvanih "pretovarnih mesta" gde se nelegalno pretovaraju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak.

To nekako prolazi kroz sistem jer ne postoji dobra koordinacija inspekcija. To želimo da promenimo, kako bismo taj nelegalni promet uveli u legalne tokove, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u okviru Akcionog plana je i detaljan plan suzbijanja nelegalne gradnje u Beogradu, kao i plan koji se odnosi na trgovinu preko interneta, gde je veoma veliki broj neregistrovanih subjekata koji se time bave.

On je najavio i nastavak reforme Poreske uprave, uz napomenu da je deo Akcionog plana i uspostavljanje takozvane digitalne fiskalizacije 2020. godine.

Mali je objasnio da to podrazumeva povezivanje svih fiskalnih kasa u stvarnom vremenu sa Poreskom upravom, kako bi njen rad bio još efikasniji i još bolji.

Plan, kako je dodao, sadrži i veliki broj aktivnosti koje su usmerene ka tome da se suzbije siva ekonomija i podigne svest građana o štetnosti ove nelegalne pojave, od koje su svi na gubitku.

On je rekao da gube i oni koji rade u sivoj zoni, s obzirom na to da nisu plaćeni ni porezi ni doprinosi, kao i oni koji od toga treba da imaju korist, odnosno država direktno, u smislu povećanog priliva u budžet.

Ministar je ukazao na to da su i građani na gubitku indirektno jer nema izgradnje novih bolnica, vrtića, auto-puteva, a na kraju krajeva ni većih plata i većih penzija.

Mali je najavio da će zajedno sa svim ostalim ministarstvima u Vladi Srbije raditi na suzbijanju sive ekonomije i implementaciji Akcionog plana sa konkretnim koracima i merljivim rezultatima.

Prema njegovim rečima, izveštaj o tome šta je urađeno na suzbijanju sive ekonomije biće podnet građanima Srbije na kraju 2019. i 2020. godine.

Očekivanja su da će se nivo sive ekonomije smanjiti drastično i da ćemo na takav način povećati životni standard i kvalitet života građana Srbije, zaključio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik