U prvoj godini primene novog zakona za korupciju osuđene 444 osobe

Bez autora
Apr 10 2019

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović istakla je danas da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštava, za prvih godinu dana primene novih zakonskih rešenja za organizovani kriminal, terorizam i korupciju, postupala po krivičnim prijavama podnetim protiv 10.684 lica, pri čemu je optuženo 681 lice.Kuburović je na antikorupcijskom forumu „Godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“ u Nišu, na kome su predstavljeni rezultati rada novih antikorupcijskih regionalnih centara, naglasila da je u pomenutom periodu doneto 448 presuda, od čega su 444 osuđujuće, većina sa zatvorskom kaznom.

U prvoj godini primene novog zakona za korupciju osuđene 444 osobeMinistarka pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović istakla je danas da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštava, za prvih godinu dana primene novih zakonskih rešenja za organizovani kriminal, terorizam i korupciju, postupala po krivičnim prijavama podnetim protiv 10.684 lica, pri čemu je optuženo 681 lice.

Kuburović je na antikorupcijskom forumu „Godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije“ u Nišu, na kome su predstavljeni rezultati rada novih antikorupcijskih regionalnih centara, naglasila da je u pomenutom periodu doneto 448 presuda, od čega su 444 osuđujuće, većina sa zatvorskom kaznom.

Ima i visokorangiranih lica protiv kojih se vode postupci, pa tako u ovim posebnim odeljenjima imamo i postupke protiv direktora Uprave za agrarna plaćanja i zamenika direktora Saobraćajnog instituta CIP, a sve za krivično delo primanje mita, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je najveći iskorak učinjen usvajanjem i primenom novog zakona i uspostavljanjem unapređene saradnje između nadležnih organa i institucija.

Prema njenim rečima, danas postoji razvijena mreža oficira za vezu iz 13 relevantnih institucija i svako od njih je prošao specijalizovanu obuku, pa tako organi krivičnog gonjenja neuporedivo lakše i brže dolaze do potrebnih podataka, informacija i razjašnjenja.

Za vreme primene ovog zakona osnovano je pet, a realizovane su tri udarne grupe, rekla je Kuburović i kao dobar primer istakla rezultate udarne grupe Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, čiji je rad doveo do pokretanja krivičnog postupka protiv 80 osumnjičenih.

Takođe, ministarka je ukazala na to da po prvi put u našim sudovima i tužilaštvima postoji mogućnost angažovanja finansijskih forenzičara, koji imaju značajnu ulogu u procesuiranju predmeta korupcije, pranja novca i finansijskog kriminala uopšte.

Kuburović je naglasila da je, uz veliku pomoć projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, koji finansira EU, više od 300 sudija, tužilaca i policajaca prošlo stručnu obuku, kao i da je partner u sprovođenju tih obuka bilo i Ministarstvo pravde SAD.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da je Ministarstvo pravde poslednjih nekoliko godina pokazalo zbog čega Srbija može da se meri sa ozbiljnim državama Evropske unije.

Suština je da je država prepoznala potrebu da se bori protiv korupcije sistemski. Svaki slučaj se procesuira, nema onog ko je zaštićen partijskom knjižicom, društvenim statusom ili bogatstvom. Nema čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega vodila istraga, naglasio je Stefanović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je pomenuti zakon, zajedno sa celokupnim zakonodavnim i institucionalnim okvirom, jedan od najsnažnijih alata koji Srbija ima na raspolaganju da se izbori sa problemom korupcije na delotvoran način.

Od početka primene zakona, Srbija je gotovo u potpunosti uspostavila institucionalni okvir i taj sistem je počeo da donosi prve rezultate, rekao je on.

EU je spremna da obezbedi dodatnu podršku državnim organima Srbije u borbi protiv korupcije. Srbija ima dobru strategiju, ali je važno da se postavi sistem koji funkcioniše, a Unija joj je saveznik na tom polju, istakao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio poručio je da OEBS, radeći u bliskom partnerstvu sa institucijama Republike Srbije, pruža podršku naporima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i terorizma.

Misija OEBS-a će nastaviti da unapređuje kapacitete sudija, javnih tužilaca, policijskih službenika u oblasti istraživanja, vođenja optužnica, izricanja presuda u domenu privrednog kriminala i korupcije, rekao je Oricio.

On je takođe potvrdio spremnost OEBS-a da organizuje visokokvalitetne obuke na temu mogućih izazova tokom sprovođenja tog značajnog zakona.

Na antikorupcijskom forumu u Nišu, učesnicima su se obratili i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić i zamenik republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik