Izgradnja žičare odložena po nalogu Upravnog suda

Bez autora
Apr 23 2019

Upravni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu žičara sa gondolom na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu. Na odluku suda reagovalo je Ministarstvo. Upravni sud je zaključio da je zahtev Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu za odlaganje izvršenja rešenja osnovan te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu. Rešenje Upravnog suda je doneto 19. aprila. Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

Izgradnja žičare odložena po nalogu Upravnog sudaUpravni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu žičara sa gondolom na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, saopštio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu. Na odluku suda reagovalo je Ministarstvo.

Upravni sud je zaključio da je zahtev Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za odlaganje izvršenja rešenja osnovan te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

Rešenje Upravnog suda je doneto 19. aprila.

Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

Prema rešenju Upravnog suda, radovi na Kalemegdanu ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta "Antički Singidunum".

Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova. Prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana, navodi RERI.

RERI je 17. aprila poneo tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

"Odluka Upravnog suda pokazuje da vladavina prava u Srbiji i dalje postoji te da borba za zaštitu životne sredine i javnog interesa pravnim sredstvima daje rezultate", saopštio je RERI.

Ministarstvo: Poštovaćemo odluku suda

Na odluku Upravnog suda reagovalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje ističe da će, kao i uvek do sada, poštovati odluke suda, jer je u okviru svoje nadležnosti doneo zakonito rešenje.

"Izražavamo nadu da će Upravni sud po tužbi protiv rešenja Ministarstva raditi jednako ažurno i efikasno kao što je doneo rešenje o odlaganju izvršenja našeg rešenja", saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo naglašava da je za pripremne radove na izgradnji žičare sa gondolom na Kalemegdanu posebna građevinska dozvola doneta po zahtevu "Skijališta Srbije" na osnovu člana 133 Zakona o planiranju i izgradnji.

"Posebna građevinska dozvola kojom se odobravaju pripremni radovi doneta je u skladu s važećim prostornim planom i planskim aktima grada Beograda, kao i u skladu s rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dozvola se odnosi na pripremne arheološke radove na Kalemegdanu, koji treba da budu izvedeni", dodalo je Ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik