Više od 20 kineskih kompanija na forumu o Srbiji

Više od 20 kineskih kompanija zainteresovanih za investiranje u Srbiju u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede, učestvovalo je danas na poslovnom forumu u Pekingu, a uoči Samita "Pojas i put" koji se održava od 25. do 27. aprila. Forum o investicionim projektima u Srbiji otvorio je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, koji je istakao da je saradnja sa Kinom strateška i da je Srbija iskren prijatelj i partner Kine. Kao sveobuhvatan strateški partner Kine, Srbija se uzdiže zajedno sa Kinom. Politička klima u Srbiji za kineske investitore je pogodna jer nema političara u Srbiji koji neće prihvatiti kineske investicije.

Više od 20 kineskih kompanija na forumu o SrbijiViše od 20 kineskih kompanija zainteresovanih za investiranje u Srbiju u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja i poljoprivrede, učestvovalo je danas na poslovnom forumu u Pekingu, a uoči Samita "Pojas i put" koji se održava od 25. do 27. aprila.

Forum o investicionim projektima u Srbiji otvorio je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, koji je istakao da je saradnja sa Kinom strateška i da je Srbija iskren prijatelj i partner Kine.

"Kao sveobuhvatan strateški partner Kine, Srbija se uzdiže zajedno sa Kinom. Politička klima u Srbiji za kineske investitore je pogodna jer nema političara u Srbiji koji neće prihvatiti kineske investicije. Srbija će sa Kinom tokom Drugog foruma "Pojas i put" potpisati više od deset novih sporazuma, među kojima je i Plan bilateralne saradnje u svim oblastima saradnje Kine i Srbije", rekao je Nikolić.

Ukazao je da su na današnjem poslovnom forumu prisutni predstavnici kineske kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji, koje su radile i koje trenutno posluju, među kojima je, kaže, kompanija Zđin jedan od najvećih kineskih investitora u Srbiji.

Nikolić je istakao da pored investicija u RTB Bor i Železaru Smederevo, kineska kompanija Linglong investirala je u proizvodnju guma u Zrenjaninu, a kompanija Mint u proizvodnju automobilskih delova u Loznici, time se, navodi, prešlo na novi oblik saradnje - zajedničku proizvodnju za treća tržišta.

Naveo je da je Srbija zainteresova i za izgradnju termoelektrane Štavalj, termoelektrane u Kragujevcu, rafinerije nafte u Smederevu, saradnju u oblasti proizvodnje hrane, bankarstvu.

"Krajem godine očekujemo i posetu predsednika Kine Si Đinpinga, što će dati novi podstrek našoj zajedničkoj saradnji. Kineske kompanije, nove investicije, nova tehnologija, kultura i znanje Kine dobrodošle su u Srbiju. Pozivam vaše kompanije da slobodno investiraju u Srbiju, da zajednički sarađujemo i ostvarujemo nove poslovne uspehe", naglasio je Nikolić.

Predsednik Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine Džang Jongming naglasio je da na današnjem ekonomskom forumu prisustvuje niz kineskih kompanija veoma zainteresovanih za investiranje u Srbiju.

"Predsednik Kine Si Đinping istakao je da Kina i Srbija imaju specijalne, bratske veze. Institucije naše dve države svesrdno sarađuju na unapređenju kinesko-srpske privredne saradnje. Naš Savet podržava investiranje kineskih kompanija u Srbiju i spremni smo da ugovaramo i podržavamo aktivnosti kineskih kompanija u Srbiji i drugim državama", rekao je Džanga.

Kaže da Srbija ima dobru poziciju, dobre odnose sa kineskim rukovodstvom, višedecenijsko prijateljstvo, a da će danas razgovarati o zajedničkim poslovnim mogućnostima.

Na poslovnom forumu među učesnicima bile su i kompanije: PowerChina SEDC, Zijin, China Construction Third Engineering Bureau Co., Beiqi Foton Motor Co., China National Technical Import and Export Corporation, Beijing Public Transit Tramway Co., Power China Hubei Engineering Co., China Railway Material Group Co...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik