„Eliksir” kupuje imovinu fabrike „Zorka – Obojena metalurgija”

Bez autora
May 09 2019

Jedinu ponudu za kupovinu celokupne imovine fabrike „Zorka – Obojena metalurgija” dala je šabačka kompanija „Eliksir”, koja je odranije vlasnik imovine fabrike „Zorka – Mineralna đubriva”, takođe iz nekadašnjeg sistema Hemijske industrije „Zorka”. Za objekte procenjene na 372 miliona dinara „Eliksir” je ponudio tek nešto više od polovine sume, koliko je iznosila početna cena. Prodaja još nije ozvaničena, pošto u narednih sedam dana treba da budu završene propisane provere koje sprovodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao stečajni upravnik fabrike.

„Eliksir” kupuje imovinu fabrike „Zorka – Obojena metalurgija”Jedinu ponudu za kupovinu celokupne imovine fabrike „Zorka – Obojena metalurgija” dala je šabačka kompanija „Eliksir”, koja je odranije vlasnik imovine fabrike „Zorka – Mineralna đubriva”, takođe iz nekadašnjeg sistema Hemijske industrije „Zorka”.

Za objekte procenjene na 372 miliona dinara „Eliksir” je ponudio tek nešto više od polovine sume, koliko je iznosila početna cena. Prodaja još nije ozvaničena, pošto u narednih sedam dana treba da budu završene propisane provere koje sprovodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao stečajni upravnik fabrike.

Stečaj u „Zorka – Obojena metalurgiji” otvoren je 28. aprila 2015. godine, a na prva dva poziva za prodaju njene imovine, raspisana prošle godine, niko se nije javio. Ova fabrika, jedna od najuspešnijih u „Zorkinom” lancu sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, koja je proizvodila cink čistoće 99,995 odsto, veoma cenjen na Londonskoj berzi metala, poslovni vek završila je neuspešnom tranzicijom i u ogromnim gubicima. Ukupna potraživanja 879 stranih i domaćih dobavljača, banaka, države za neizmirene doprinose, javnih preduzeća, osiguravajućih kuća, radnika za neisplaćene zarade na dan zaključenja spiska (28. jula 2017) premašila su sa kamatama 6,5 milijardi dinara, ili preko 55 miliona evra.

Od imovine „Zorka – Obojene metalurgije”, kako sada stvari stoje, moći će da se naplate tek hipotekama obezbeđeni poverioci, i to u minimalnom iznosu, pošto je na stolu ponuda od 35 puta manje novca nego što su njena ukupna dugovanja. Među najvećim obezbeđenim poveriocima su švajcarska firma „Mineko” sa preko 950,5 miliona dinara i Rudnik i flotacija „Rudnik” iz Gornjeg Milanovca sa nešto više od 113 miliona dinara, koje potražuju novac za isporuku sirovina u periodu od 2001. do 2007. godine. Od neobezbeđenih poverilaca, koji neće imati od čega da se naplate, najveći je Filijala poreske uprave u Šapcu, koja je do otvaranja stečajnog postupka ostala „kratka” 188 miliona dinara glavnice i 194 miliona dinara kamate.

Neobezbeđena, a time i nenaplativa, potraživanja bivših zaposlenih kreću se od nekoliko stotina hiljada dinara za radnike u pogonima do preko pet miliona dinara za članove poslovodstva. Oni su se uglavnom pozivali na ugovor o (delimičnom) otkupu potraživanja 2010. godine i sporazum o međusobnom regulisanju prava i obaveza po osnovu rada iz 2015. godine, što im je u stečajnom postupku i priznato.

Ukoliko ponuda „Eliksira”, čiji je vlasnik Stanko Popović (nekadašnji suvlasnik „Viktorija grupe“), bude ozakonjena njegova kompanija će postati vlasnik 54 objekta „Zorka – Obojene metalurgije”: jednospratne upravne zgrade sa halom ćelija od 3.336 kvadrata u osnovi, jednospratne zgrade pržionice od 866 kvadrata u osnovi, jednospratne zgrade elektrolize od 737 kvadrata u osnovi, tri prizemne i jedne jednospratne zgrade za skladištenje i sušenje koncentrata cinka od po 900 kvadrata u osnovi... Na spisku su i tri otvorena skladišta, interne saobraćajnice, železnički kolosek, nadzemni vodovi za transport fluida i energenata, stubovi, cevovodi i kablovski razvodi, ali treba istaći i da su svi objekti izuzetno ruinirani.

Sadašnja „Eliksirova”, ranije „Zorkina” fabrika mineralnih đubriva, koju je 2009. godine, takođe kao imovinu, preuzela „Viktorija grupa” za 3,4 miliona evra, da bi kasije postala Popovićevo vlasništvo, prvi je komšija „Zorka – Obojene metalurgije”. „Eliksir” je 20. jula 2017. godine od stečajnog upravnika kupio i 18 preostalih objekata preduzeća „Zorka – Mineralna đubriva” u stečaju, počev od 11 do 401 kvadrat, za ukupno 9,6 miliona dinara.

Na prodaju i zgrade„Zorke holdinga”

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je juče prodaju celokupne imovine „Zorka  holdinga” u stečaju, nekada krovnog preduzeće šabačke hemijske industrije. Ukupna, u stečaju priznata, potraživanja 74 poverioca od „Zorka holdinga” iznose 550,5 miliona dinara, a najveći među njima je grad Šabac sa 460,3 miliona dinara, od kojih je 239 miliona obezbeđeno hipotekom na oglašenim nekretninama. To je, inače, jedino obezbeđeno potraživanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik