U RS zabranjen uvoz 23,5 tone krompira iz Grčke

Bez autora
May 16 2019

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 23,5 tona merkantilnog krompira iz Grčke jer je utvrđeno prisustvo parazita.Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz krompira u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske. Prilikom pregleda pošiljke izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo karantinskog organizma cistolike nematode "globodera palida".

U RS zabranjen uvoz 23,5 tone krompira iz GrčkeFitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 23,5 tona merkantilnog krompira iz Grčke jer je utvrđeno prisustvo parazita.

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz krompira u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Prilikom pregleda pošiljke izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo karantinskog organizma cistolike nematode "globodera palida".

Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz sporne pošiljke i naređeno vraćanje pošiljaocu.

Krompirova cistolika nematoda je parazita koji nanosi najveće štete ovom i drugim vrstama povrća, a širi se sadnim materijalom. Kada ovaj parazit jednom dospije u zemljište, gotovo ga je nemoguće iskorijeniti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik