Kamere obvezne, vozila dobivaju i bar-kodove

Bez autora
May 20 2019

Sve stanice za tehnički pregled vozila u BiH uskoro će morati imati videonadzor, dok je to dosad bila obveza samo u FBiH. Istodobno, u FBiH će se morati odrediti koliko točno vremenski treba trajati tehnički pregled vozila, što je mjera koja je dosad postojala samo u Republici Srpskoj. To su neke od najvažnijih promjena koje donosi novi pravilnik o tehničkim pregledima u BiH, koji je objavilo Ministarstvo prometa i veza BiH, a koji će biti na snazi od ovoga tjedna. Cilj je, kažu mjerodavni, pokušati dodatno suzbiti fiktivne preglede vozila, koji su godinama jedan od većih problema u ovoj oblasti u BiH. Sustav videonadzora morat će osigurati najmanje očitanje registracijskih pločica na vozilima.

Kamere obvezne, vozila dobivaju i bar-kodoveSve stanice za tehnički pregled vozila u BiH uskoro će morati imati videonadzor, dok je to dosad bila obveza samo u FBiH, piše Večernji list BiH.

Čuvat će se godinu dana

Istodobno, u FBiH će se morati odrediti koliko točno vremenski treba trajati tehnički pregled vozila, što je mjera koja je dosad postojala samo u Republici Srpskoj.

To su neke od najvažnijih promjena koje donosi novi pravilnik o tehničkim pregledima u BiH, koji je objavilo Ministarstvo prometa i veza BiH, a koji će biti na snazi od ovoga tjedna, piše Srpskainfo. Cilj je, kažu mjerodavni, pokušati dodatno suzbiti fiktivne preglede vozila, koji su godinama jedan od većih problema u ovoj oblasti u BiH. Sustav videonadzora morat će osigurati najmanje očitanje registracijskih pločica na vozilima.

– Sada će i u Srpskoj biti obvezno uvođenje kamera, s tim da one neće biti vezane uz informacijski sustav koji postoji i u RS-u i FBiH, već će stanice za tehnički pregled biti obvezne snimati non-stop i te snimke čuvati godinu dana, tako da se mogu pogledati prigodom inspekcijskog nadzora. To je još jedna mjera za suzbijanje fiktivnih pregleda – kaže pomoćnica ministra prometa i veza RS-a Nataša Kostić.

Izvanredni i preventivni tehnički pregledi bit će skuplji. Novi pravilnik predviđa i da se u sljedećih godinu dana svugdje u BiH primijene bar-kodovi za automobile s kojih će se onda u stanicama tehničkih pregleda lako preuzimati svi podaci o vozilu, a spriječiti “podmetanje” drugih vozila.

Prvo postavljanje naljepnice bar-koda na vozilo bit će besplatno. Novi pravilnik predviđa i da se tehnički pregled započet na jednoj stanici, a kada se utvrdi da je vozilo neispravno, ne može kasnije započeti na drugoj stanici za tehnički pregled u roku od 30 dana od dana prvog prekida.

Oduzimanje licencija

I ova mjera treba pomoći u suzbijanju malverzacija. U Ministarstvu prometa i veza BiH ističu i da pravilnik donosi bitne novine i u dijelu koji se tiče postupanja voditelja stanica i kontrolora tehničke ispravnosti vozila te njihove odgovornosti. Prvi put je predviđeno privremeno oduzimanje licencija i certifikata voditeljima stanice ili kontolorima koji ne budu radili po propisima te upućivanje na izvanrednu provjeru stručnosti, odnosno polaganje ispita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik