Srbija je postala centar inovacija u regionu

Bez autora
May 20 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da je Srbija već postala centar inovacija Jugoistočne Evrope, uputivši poziv učesnicima 23. međunarodnog kongresa iz projektnog menadžmenta da svoje projekte realizuju u našoj zemlji. Popović je, na skupu koji je okupio stručnjake iz 20 zemalja, predstavio rezultate koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, ali i naše potencijale u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i startap biznisa. Ministar je ukazao na to da istraživanja pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svetu više od 30 odsto svog BDP-a ostvaruju kroz različite projekte iz ove oblasti.

Srbija je postala centar inovacija u regionuMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je danas da je Srbija već postala centar inovacija Jugoistočne Evrope, uputivši poziv učesnicima 23. međunarodnog kongresa iz projektnog menadžmenta da svoje projekte realizuju u našoj zemlji.

Popović je, na skupu koji je okupio stručnjake iz 20 zemalja, predstavio rezultate koje je Srbija ostvarila u proteklom periodu, ali i naše potencijale u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i startap biznisa.

Ministar je ukazao na to da istraživanja pokazuju da najrazvijenije ekonomije u svetu više od 30 odsto svog BDP-a ostvaruju kroz različite projekte iz ove oblasti.

On je učesnike kongresa podsetio na postojanje duge tradicije inženjerstva u Srbiji, kao i na velikane srpske nauke poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića.

Ovi primeri pokazuju da naša zemlja, iako nije velika, ima snagu i ideje koje mogu da menjaju kurs civilizacije, istakao je Popović, ukazavši ujedno na značaj obrazovanog kadra, koji čini temelj inovacija u Srbiji.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je u prošloj godini imala izvoz IT usluga vredan 1,2 milijarde evra i to je prvi put da je ovaj sektor premašio vrednost izvoza agrara.

Sve promene proteklih godina u Srbiji pokazuju da se struktura naše ekonomije menja, a za to su zaslužna ulaganja u industrijske i naučne parkove širom zemlje i u inovacione i startap centre, naglasio je on.

Želimo da razvijamo ekosistem u kojem velike kompanije i startapovi mogu da sarađuju i budu partneri jer će to osigurati veći rast i nova radna mesta, poručio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik