Epl veća žrtva od Huaveja?

Bez autora
May 21 2019

Pošto je američka administracija stavila kineski Huavej na crnu listu kompanija, veliki problem mogli bi da zadese i domaći Epl, upozoravaju analitičari. Akcije Epla juče su pale za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene uz ozbiljne posledice za potražnju za Eplovim proizvodima. Analitičari Morgan-Stenlija upozoravaju da bi propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju. Ako se kineska vlada odluči na odmazdu, Eplovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Epla, kao što je Fokskon. Prihode koje tako izgubi, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija.

Epl veća žrtva od Huaveja?Pošto je američka administracija stavila kineski Huavej na crnu listu kompanija, veliki problem mogli bi da zadese i domaći Epl, upozoravaju analitičari.

Akcije Epla juče su pale za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene uz ozbiljne posledice za potražnju za Eplovim proizvodima, prenosi SeeBiz.

Analitičari Morgan-Stenlija upozoravaju da bi propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju.

Ako se kineska vlada odluči na odmazdu, Eplovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Epla, kao što je Fokskon. Prihode koje tako izgubi, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija, navodi SeeBiz.

Portal ocenjuje da će trpeti i veliki dobavljači Huaveja, jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše štete će imati Kalkom i Koring, koji će izgubiti prihode od miliona telefona koje Huavej globalno prodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik