Fondacija Share pozvala Gugl i Fejsbuk da odrede predstavnike u Srbiji

Bez autora
May 21 2019

Fondacija Share pozvala je 20 svetskih IT kompanija da odrede predstavnike u Srbiji, kojima se građani mogu obratiti u vezi s obradom podataka o ličnosti. Među njima su i Gugl i Fejsbuk.Poziv je poslat tri meseca pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Novi Zakon, pisan po ugledu na evropsku Uredbu o zaštiti podataka o ličnosti, predviđa obavezu svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji. Uprkos tome što se njihovi biznis modeli zasnivaju na monetizaciji ličnih podataka korisnika, pa time i građana Srbije.

Fondacija Share pozvala Gugl i Fejsbuk da odrede predstavnike u SrbijiFondacija Share pozvala je 20 svetskih IT kompanija da odrede predstavnike u Srbiji, kojima se građani mogu obratiti u vezi s obradom podataka o ličnosti.

Među njima su i Gugl i Fejsbuk. Poziv je poslat tri meseca pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Novi Zakon, pisan po ugledu na evropsku Uredbu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), predviđa obavezu svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji.

Uprkos tome što se njihovi biznis modeli zasnivaju na monetizaciji ličnih podataka korisnika, pa time i građana Srbije.

"Čini se da su građani i dalje nemoćni da ostvare svoja prava u vezi sa podacima kada ih prikupljaju najpoznatije kompanije. Ukoliko neka kompanija nudi proizvode i usluge na teritoriji Srbije ili prati ponašanje građana, dužna je da imenuje predstavnika kome građani mogu da se obrate u vezi sa pravima koje imaju kao lica na koja se podaci odnose i koje sarađuje sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti", navode iz Share fondacije.

Imajući u vidu da Gugl, Fejsbuk, Amazon, Netfliks i ostali IT giganti obrađuju podatke građana na teritoriji Srbije kako bi pružali usluge, imaju i obavezu da odrede domaćeg predstavnika.

Politika tih kompanija, uglavnom onih sa glavnim sedištem u SAD, jeste da Srbiju ne posmatraju kao deo Evrope, što dovodi do situacije da se građanima Srbije prava u vezi sa podacima o ličnosti gotovo uopšte ne garantuju.

Sa druge strane, ako bi Fejsbuk ili Gugl imali predstavnike u Srbiji, izvesnost ostvarivanja prava građana ili mogućnost pokretanja spora pred nadležnim organima bili bi znatno veći.

Pisma su poslata kompanijama: Gugl, Fejsbuk, Amazon, Tviter, Snepčet, Aliekspres, Viber, Jandeks, Buking, Airbnb, Rajanejr, Wizejr, eSkaj, Jahu, Netfliks, Tvič, Kupujem prodajem, Toptal, GoDedi, Upvork..

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik