Poreske olakšice i startap krediti nove mere za podršku IT sektoru

Bez autora
May 29 2019

Poreske olakšice na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana, IT boksovi i startap krediti, neke su od mera podrške Vlade Srbije ovdašnjem IT sektoru.Predstavnici IT sektora naveli su da im je najvažnije smanjenje dažbina za zapošljavanje radnika, kako bi bili konkurentni sa državama koje već daju elektronsko državljanstvo, te da bi to trebalo i Srbija da primeni. Kada je reč o podsticajnim merama u vezi sa porezom na dobit pravnih lica one se odnose na priznavanje troškova istraživanja i razvoja u dvostrukom iznosu za poreske potrebe.

Poreske olakšice i startap krediti nove mere za podršku IT sektoruPoreske olakšice na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana, IT boksovi i startap krediti, neke su od mera podrške Vlade Srbije ovdašnjem IT sektoru.

Predstavnici IT sektora naveli su da im je najvažnije smanjenje dažbina za zapošljavanje radnika, kako bi bili konkurentni sa državama koje već daju elektronsko državljanstvo, te da bi to trebalo i Srbija da primeni.

Kada je reč o podsticajnim merama u vezi sa porezom na dobit pravnih lica one se odnose na priznavanje troškova istraživanja i razvoja u dvostrukom iznosu za poreske potrebe.

"Za svaki dinar koji poreski obveznik u Srbiji utroši na razvoj i za poreske potrebe, računa se dva dinara. Dakle, time se poreska osnovica umanjuje, platiće manji porez. Istovremeno uvodi se podsticaj, tzv. IT boks. Poseban poreski tretman za intelektualnu svojinu koja je stvorena istraživanjem i razvojem sprovedenim u Srbiji. Prihodi od takve intelektualne svojine oporezuju se efektivno, te dolazimo do efektivne stope do tri odsto, što je pet puta manje od opšte stope od 15 posto" naveo je Svetislav Kostić, član Vlaidnog tima za podršku IT sektoru, dodajući da je u Mađarskoj ta stopa četiri odsto, a da će kod nas biti tri odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik