Izvoz ITK usluga veći za 31,6 odsto nego u istom periodu 2018.

Bez autora
Jun 04 2019

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri meseca ove godine veći za čak 31,6 odsto nego u istom periodu 2018. godine, što govori o tome da će značajno prevazići prošlogodišnjih 1,13 milijardi evra. Brnabić je, učestvujući na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija "Fin Tech 4 Business", istakla da je 2018. godina bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu evra i da taj sektor svake godine beleži izuzetan rast. Ona je precizirala da je taj rast u 2017. godini bio 21,6 odsto, u 2018. godini 26,2 odsto, a u prva tri meseca ove godine još više, dodajući da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industrije.

Izvoz ITK usluga veći za 31,6 odsto nego u istom periodu prošle godinePredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri meseca ove godine veći za čak 31,6 odsto nego u istom periodu 2018. godine, što govori o tome da će značajno prevazići prošlogodišnjih 1,13 milijardi evra.

Brnabić je, učestvujući na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija "Fin Tech 4 Business", istakla da je 2018. godina bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu evra i da taj sektor svake godine beleži izuzetan rast.

Ona je precizirala da je taj rast u 2017. godini bio 21,6 odsto, u 2018. godini 26,2 odsto, a u prva tri meseca ove godine još više, dodajući da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industrije.

Premijerka je iznela uverenje da je digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva najbolji alat za snažan privredni rast u ovoj, ali i u narednim godinama.

Brnabić je ujedno izrazila zadovoljstvo time što su javne finansije stabilne i što četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu.

Danas smo jedna od retkih država – evropskih, ali i svetskih, čiji je javni dug ispod 60 odsto. Ići ćemo ka tome da uđemo ispod te sigurne zone od 45 odsto i to nam je cilj, rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, nakon teških mera fiskalne konsolidacije koje su dovele do ovakvih rezultata, Srbija je u mogućnosti da se još više okrene ka daljim reformama koje će dovesti do snažnijeg i održivijeg rasta.

Premijerka je ukazala na to da nam je potreban mnogo dinamičniji rast iako beležimo zadovoljavajuće rezultate – rast od 4,3 odsto prošle godine, a ove godine imamo projektovan rast na 3,5 odsto.

Ona je podsetila na to da o potencijalima koje donosi četvrta industrijska revolucija, obeležena digitalizacijom, govori već dve godine.

Verujem da je to ključ našeg uspeha i ono gde Srbija može da iskoristi sve svoje potencijale, nadoknadi propuštene šanse i vreme i dostigne naprednije zemlje EU i sveta, zaključila je Brnabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik