Otvorena druga fabrika kompanije "Meita"

Bez autora
Jun 15 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas, na otvaranju druge fabrike „Meita“ u Obrenovcu, da je reč o izuzetno važnoj investiciji, zahvaljujući kojoj je značajno smanjena nezaposlenost jer će u prve dve fabrike ukupno raditi više od tri hiljade ljudi. Otvaranju fabrike prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, Huan Vang iz „Meite“, kao i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić. Mali je, u obraćanju novinarima nakon obilaska nove fabrike, istakao da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

Otvorena druga fabrika kompanije "Meita"Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas, na otvaranju druge fabrike „Meita“ u Obrenovcu, da je reč o izuzetno važnoj investiciji, zahvaljujući kojoj je značajno smanjena nezaposlenost jer će u prve dve fabrike ukupno raditi više od tri hiljade ljudi.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković, Huan Vang iz „Meite“, kao i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Milorad Grčić.

Mali je, u obraćanju novinarima nakon obilaska nove fabrike, istakao da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

Kompanija "Meita" je u dve fabrike u Obrenovcu uložila ukupno 150 miliona evra, dok vrednost investicije u drugu fabriku iznosi 90 miliona evra, precizirao je on i dodao da u ovom trenutku prva fabrika zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, ali joj nedostaje još 1.000 radnika.

Prema njegovim rečima, analize su pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama, kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade, isplate u roku od godinu do godinu i po dana.

Ministar je ocenio da je pomenuta kompanija primer kako se stvari i u Beogradu i celoj Srbiji menjaju nabolje i kakvu korist mogu da imaju građani Srbije od investicija.

Takođe, kako je dodao, lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, pri čemu minimalna zarada u kompaniji "Meita" iznosi približno 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

Ministar je naglasio da se u Obrenovcu nikad više nije gradilo nego sada, budući da se za nekoliko meseci otvara i novi Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, završava se most preko Kolubare i Save i povezuje se deo Koridora 11 sa Koridorom 10.

U Obrenovcu će biti izgrađena i trafo-stanica od 30 megavata kako bi "Meita" imala potpuno sigurno napajanje, najavio je on.

Prema njegovim rečima, ekonomski rezultati Srbije u prvih pet meseci su izvanredni, jer je ponovo zabeležen suficit u budžetu, kao i porast stranih direktnih investicija od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prošle godine smo bili apsolutni rekorderi sa 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Iako građanima te cifre ne znače mnogo, moram da napomenem da svaki taj broj znači novo radno mesto, novi dinar u budžetu Srbije, mogućnost da rastu plate i penzije, naglasio je Mali.

On je najavio da se značajno povećanje minimalne cene rada može očekivati u septembru, i istakao da ukoliko zadržimo suficit u budžetu, onda ćemo imati i veće plate i penzije.

Radojičić je istakao da grad ravnomerno podržava razvoj svih svojih opština.

Čučković je ukazao na to da su svi Obrenovčani za kratko vreme osetili značajne promene u kvalitetu života zahvaljujući fabrici „Meita“.

Ne postoji mlad čovek koji je izrazio želju da radi, a da nije dobio priliku za to. Korist za druge Obrenovčane je prihod od poreza na zarade veći od milijardu dinara, što znači ulaganje u škole, puteve, bolnice, zaključio je predsednik Opštine Obrenovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik