Eksploatacija litijuma u Srbiji moguća za tri do četiri godine

Bez autora
Jun 19 2019

Krajem ove ili početkom sledeće godine kompanija Rio Tinto bi trebalo da završi sa istraživanjima rezervi litijuma u nalazištu „Jadar“ i ako sve bude po planu eksploatacija te rude mogla bi da počne za tri do četiri godine, izjavio je govoreći na Četvrtoj godišnjoj Evropskoj rudarskoj akademiji Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije. Prema njegovim rečima ta ruda bi trebalo da se prerađuje u Srbiji i od nje dobijaju novi proizvodi poput baterija za električne automobile. U narednoj godini očekuju se ugovorene investicije kineske kompanije „Ziđin“ suvlasnice RTB Bor u eksploataciju milenaralnih sirovina u Borskom basenu. „Ziđin“ je kupio kanadsku kompaniju „Nevsun“ koji razvija projekat „Čukaru peki“ i za dve godine bi trebalo da počne eksploatacija bakra. Prošle godine je u RTB Bor proizvedeno 42.000 tona bakra, a ove godine se očekuje proizvodnja od 47.000 tona, dok bi, kada bude otvoren rudnik „Čukaru peki“, proizvodnja trebalo da iznosi od 200.000 do 250.000 tona godišnje, istakao je Deđanski.

Eksploatacija litijuma u Srbiji moguća za tri do četiri godineKrajem ove ili početkom sledeće godine kompanija Rio Tinto bi trebalo da završi sa istraživanjima rezervi litijuma u nalazištu „Jadar“ i ako sve bude po planu eksploatacija te rude mogla bi da počne za tri do četiri godine – izjavio je govoreći na Četvrtoj godišnjoj Evropskoj rudarskoj akademiji Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Prema njegovim rečima ta ruda bi trebalo da se prerađuje u Srbiji i od nje dobijaju novi proizvodi poput baterija za električne automobile.

– U narednoj godini očekuju se ugovorene investicije kineske kompanije „Ziđin“ suvlasnice RTB Bor u eksploataciju milenaralnih sirovina u Borskom basenu. „Ziđin“ je kupio kanadsku kompaniju „Nevsun“ koji razvija projekat „Čukaru peki“ i za dve godine bi trebalo da počne eksploatacija bakra. Prošle godine je u RTB Bor proizvedeno 42.000 tona bakra, a ove godine se očekuje proizvodnja od 47.000 tona, dok bi, kada bude otvoren rudnik „Čukaru peki“, proizvodnja trebalo da iznosi od 200.000 do 250.000 tona godišnje – istakao je Deđanski.

On je dodao da su investicije u eksploataciju mineralnih sirovina u stalnom porastu i samo u 2018. je uloženo 100 miliona dolara, raste i broj istražnih eksploatacionih polja i trenutno ih je aktivno 163, te da se očekuje otvaranje novih rudnika u Srbiji pa bi na osnovu toga učešće rudarstva u BDP-u moglo da iznosi pet odsto.

– Srbija ima veliki rudni potencijal i trebalo bi da razvija saradnju u oblasti rudarstva ne samo sa Švedskom, već sa celom Evropskom unijom. Evropskoj industriji je potrebna ruda, a Srbija ima velike zalihe. Primera radi, poseduje litijum koji je budućnost za evropsku automobilsku industriju, radi proizvodnje baterija za vozila na električni pogon. Rudarstvo je i veliki ekonomski potencijal za Srbiju i za otvaranje novih radnih mesta – izjavio je Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji i dodao da ta zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača gvozdene rude u Evropi, ima potencijal da Srbiji pomogne u razvoju tehnologije i da radi zajedno sa rudarskim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik