Žičara će upotpuniti turističku sliku Mostara

Bez autora
Jun 27 2019

Žičara na Rujištu jedan je od budućih projekata Grada Mostara i Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara. Projekat je davno završen, predstavljen je i na Sarajevo Business Forumu, a njegova promidžba bila je među najzastupljenijim i najvažnijim na nedavnom Sajmu trešnje u Mostaru. Direktor Sajma, a ujedno i direktor Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo, govoreći o važnosti ovog projekta, rekao je da Mostar kao jedna od top deset turističkih destinacija zaslužuje žičaru, čime bi se upotpunila turistička slika grada, i to na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a na udaljenosti od svega 15 kilometara od centra grada.

Žičara će upotpuniti turističku sliku MostaraŽičara na Rujištu jedan je od budućih projekata Grada Mostara i Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara. Projekat je davno završen, predstavljen je i na Sarajevo Business Forumu, a njegova promidžba bila je među najzastupljenijim i najvažnijim na nedavnom Sajmu trešnje u Mostaru.

Sadržaji

Direktor Sajma, a ujedno i direktor Zavoda za prostorno uređenje Salem Bubalo, govoreći o važnosti ovog projekta, rekao je da Mostar kao jedna od top deset turističkih destinacija zaslužuje žičaru, čime bi se upotpunila turistička slika grada, i to na nadmorskoj visini od 1.800 metara, a na udaljenosti od svega 15 kilometara od centra grada.

Za projekt je urađena studija predizvodljivosti u kojoj je žičara koncipirana kao jedan razvojni projekat gdje bi svi njegovi prostori živjeli bez prestanka, i u ljetnom i u zimskom periodu.

- Znajući da Grad Mostar ima period velikih nesnošljivih vrućina, realizacijom ovog projekta ljudi bi odlazili na veće nadmorske visine. Tamo bi se organizirali razni sadržaji u ljetnom periodu, posjetiocima bi se nudili rekreativni i ekstremni sportovi, a u regulacijskom planu koji je Grad Mostar već usvojio planirane su i ski-staze na Rujištu, ali i zimski sadržaji za zimske sportove, kazao je Bubalo.

Kapaciteti

Cilj predstavljanja projekta je animirati investitore da dođu i ulože kapital u Mostar, a na taj način bi se povećao broj turista u samom gradu, što bi dovelo do izgradnje novih hotela i turističkih kapaciteta.

Panoramska žičara dizajnirana je u skladu sa evropskom direktivom, bila bi dugačka oko 5.400 metara, kapaciteta hiljadu putnika na sat, a trajanje vožnje iznosilo bi 15 minuta. Žičara bi imala 22 stuba sa rastojanjem od 160 do 140 metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik