Srpsko oružje najviše kupuju Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i SAD

Bez autora
Jul 01 2019

Deveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", na kojem su prikazani najveći dometi vojne industrije, završava se večeras. Prema podacima ministarstva odbrane, domaća vojna oprema i naoružanje u 2018. bili su traženiji među inostranim kupcima za 13,9 procenata više nego u prethodnoj godini. Najveći izvoz ostvaren je u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i SAD. Prethodnih dana pred brojnim delegacijama, a danas i pred očima javnosti našli su se raketna sredstva, minobacači, lovačko oružje, ali i najnovija dostignuća vojne industrije. Među najvećim izvoznicima domaće odbrambene industrije je "Krušik" iz Valjeva, koji je u prethodnoj godini ostvario izvoz od preko 100 miliona dolara, što čini 95 odsto proizvodnje ove fabrike.

Srpsko oružje najviše kupuju Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i SADDeveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", na kojem su prikazani najveći dometi vojne industrije, završava se večeras. Prema podacima ministarstva odbrane, domaća vojna oprema i naoružanje u 2018. bili su traženiji među inostranim kupcima za 13,9 procenata više nego u prethodnoj godini.

Najveći izvoz ostvaren je u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i SAD.

Prethodnih dana pred brojnim delegacijama, a danas i pred očima javnosti našli su se raketna sredstva, minobacači, lovačko oružje, ali i najnovija dostignuća vojne industrije.

Među najvećim izvoznicima domaće odbrambene industrije je "Krušik" iz Valjeva, koji je u prethodnoj godini ostvario izvoz od preko 100 miliona dolara, što čini 95 odsto proizvodnje ove fabrike.

"Ovih zadnjih godina nekako je najviše urađeno za kupce minobacačke municije, u sva tri kalibra: 60, 81, 82 i 120, u varijantama razorne, dimne i osvetljavajuće", kaže Mihajlo Vujić, predstavnik prodaje "Krušika".

Minobacače svih kalibara, ručne raketne bacače i bacače granata na strana tržišta izvozi "Prva petoletka Namenska" iz Trstenika. Po projektnoj dokumentaciji Vojnotehničkog instituta ove godine je finalizovano borbeno vozilo "Miloš", čija je serijska proizvodnja već započela.

"Borbeno vozilo "Miloš" je besposadno daljinski upravljano vozilo, koje se proizvodi u PPT Namenskoj Trstenik. Miloš menja ljudstvo u teškim situacijama, u borbenim uslovima, naravno. Na sebi ima dva oružja, od kojih je jedan mitraljez, a drugi je ručni bacač granata, koji je proizvodnja PPT Namenska Trstenik", ističe Dragana Lazarević, inženjer mašinstva.

Ne samo u proizvodnji municije i vatrenog oružja, već i po visoko sofisticiranim borbenim sistemima, Srbija parira razvijenim zemljama i državama sa najsnažnijom vojskom.

"Proizvodnjom raketnog sistema "Šumadija", koji vidite iza mene, Srbija je ušla među samo 10 zemalja sveta koje prave taktičke balističke rakete dometa do 300 kilometara. Sistem je namenjen za uništavanje neprijateljskih vojnih baza, aerodroma, luka, logističkih centara i objekata vojne infrastrukture", objašnjava Lazarević.

Raketa "Šumadija", koju su zajednički napravili državni "Jugoimport SDPR" i privatni "Edepro", dobru perspektivu za izvoz ima na tržištima Bliskog i Srednjeg istoka.

"Jugoimport" je na ovogodišnjem sajmu predstavio i najnoviji samohodni višecevni raketni lanser "Tamnava", koji može da ispali čak 100 raketa za minut i čiji projektili dosežu ciljeve na daljini od čak 70 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik