Za žensko inovaciono preduzetništvo 100 miliona dinara

Bez autora
Jul 02 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas predstavnicima 24 lokalne samouprave i organizacije ugovore o dodeli sredstava za projekte u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.Popović je, uoči uručivanja ugovora, istakao da su budućnost Srbije nove tehnologije, inovacije i žensko preduzetništvo, uz napomenu da je za pomenute projekte izdvojeno sto miliona dinara. Prema njegovim rečima, projekti koji će se sprovoditi najviše se tiču mentorstva za razvoj preduzetništva, obrazovanja u IT sektoru i obrazovanju za blokčejn.

Za žensko inovaciono preduzetništvo 100 miliona dinaraMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas predstavnicima 24 lokalne samouprave i organizacije ugovore o dodeli sredstava za projekte u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.

Popović je, uoči uručivanja ugovora, istakao da su budućnost Srbije nove tehnologije, inovacije i žensko preduzetništvo, uz napomenu da je za pomenute projekte izdvojeno sto miliona dinara.

Prema njegovim rečima, projekti koji će se sprovoditi najviše se tiču mentorstva za razvoj preduzetništva, obrazovanja u IT sektoru i obrazovanju za blokčejn.

Ministar je naglasio da je Srbija prepoznata kao jedna od najboljih destinacija u svetu za razvoja start ap kompanija, za inovaciono preduzetništvo, a posebno za gejming industriju.

Siguran sam da će ovi grantovi pomoći da neke devojčice, devojke, žene, krenu istim stopama i da otvore svoje start ap kompanije koje će uticati na razvoj njihovih lokalnih samouprava, povećati BDP i osnažiti ekonomiju zemlje, zaključio je Popović.

On je rekao da je u okviru pomenutog programa, koji je prepoznat od strane evropskih partnera kao efikasan za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji, u 2018. godini preduzetnicama dodeljeno 168 grantova, pri čemu je 118 preduzetnica koristilo usluge mentorstva.

Kroz obuke je prošlo 545 preduzetnica i 11 timova, dok je 1.598 polaznica prošlo onlajn edukaciju, naveo je ministar i dodao da je održano i 15 konferencija i okruglih stolova kojima je prisustvovalo 1.417 učesnica.

Prema njegovim rečima, u okviru ovog programa organizovane su tri studijske posete dobitnicama grantova i održana su dva velika takmičenja u oblasti inovacionog preduzetništva i ideja.

Ministar je ukazao na to da je jedan od problema sa kojima se suočava cela Evropa, pa i Srbija, taj da se u prijavama za dodeljivanje sredstava iz Fonda za inovacionu delatnost ili drugih fondova uvek javlja više muškaraca nego žena.

Više od 95 odsto svih prijava dolazi od strane muškaraca iako danas na beogradskom i drugim univerzitetima ima više diplomiranih žena, rekao je Popović i napomenuo da je u inovacionom preduzetništvu situacija drugačija.

On je objasnio da je takav trend i u razvijenijim zemljama u Evropi, SAD i Izraelu, kao i da sve zemlje imaju slične programe sa željom da što više žena, kako onih iz gradski tako i ruralnih sredina, najobrazovanijih ali i onih sa osnovnom i srednjom školom, budu motivisane da pokrenu sopstveni biznis.

Sigurni smo u to da je budućnost Srbije i Evrope u inovacionom preduzetništvu, a da bismo imali dobro inovaciono preduzetništvo moramo da imamo što više žena u njemu, naglasio je Popović.

Ministar je objasnio da se ovaj program ne odnosi samo na žene već i na devojčice i devojke, i istakao da je u planu da se primene modeli edukacije u osnovnim i srednjim školama, kakvi postoje u Evropi i Americi.

Popović je napomenuo da u tim zemljama već od petog razreda osnovne škole velike korporacije, uz pomoć svojih država, uče devojčice osnovama inovacionog preduzetništva i programiranja, uz napomenu da takav sistem treba primeniti i u Srbiji.

Ugovori za podršku preduzetnicama dodeljeni su, između ostalog, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Vranju, Trgovištu, Lapovu, Preševu, Inđiji i Surdulici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik